Камелия Нейкова шеф на ЦИК /ВИДЕО/

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ предложиха Камелия Нейкова за шеф на изборния орган

Камелия Нейкова шеф на ЦИК /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Нови консултации за избор на шеф на ЦИК и изслушването на кандидатите за Централната комисия при президента Румен Радев. Те се наложиха, след като ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов, която беше единствената предложена.

ВИЖ ОЩЕ: Слави предложи нов кандидат за шеф на ЦИК

Държавният глава поздрави председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че е отстояла кандидатурата на Красимир Ципов за шеф на Централната избирателна комисия.

ВИЖ ОЩЕ: ЦИК отново зацикли, карат се за шеф

Но бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността и оттегли номинацията, обяви Румен Радев. Атанасова отговори, че е некоректно президентът да ползва нея, когато говори за отговорността. Тя подчерта, че останалите формации са отказали да поемат отговорност да излъчат правителство за разлика от ГЕРБ.

"За нас председателят на ЦИК е Димитър Димитров /б. ред. досегашният шеф на Избирателната комисия/", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя обяви, че кандидатурата на Ципов е оттеглена по негово желание, защото 24 часа имало лични нападки към него.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) пък обяви, че за Бойко Борисов „демокрацията не струва и пет пари“. Причината е, че лидерът на ГЕРБ първо заявил, че логиката на демокрацията е най-голямата сила да излъчи председател на ЦИК. След това обаче той оттеглил Ципов.

"Вие излъгахте за мотивите, с които се отказва досегашният предложен кандидат", посочи Йорданов.

За нас е неразбираемо оттеглянето на кандидатурата на Ципов и го разглеждаме като бойкот. С оглед на ситуацията мислим, че ГЕРБ трбябва да си понесат отговорността. Тази ситуация затруднява всичко, което предстои. Ако ГЕРБ не излъчат кандидат, нека го направят другите партии, каза представителят на БСП.

Ситуацията е доста странна. И на предишната среща, и по медиите имаше кандидат от ГЕРБ. Притеснителни са мотивите, с окито се оттегля кандидатът, каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС. ЦИК е орган, който трябва да следи за спазването на закона такъв, какъвто е. Всеки може да е несъгласен с определени текстове, но трябва да го спазва. Ние, политическите партии, може да не сме съгласни със закона. Но това не означава, че в ЦИК сме излъчвали представители, които да не защитават закона. Правомощията на председателя на ЦИК се определят от закона. Затова ние ще се съгласим с каквито и да е предложения за председател. Но ЦИК може да функционира и без такъв, докато се избере, каза Карадайъ.

ГЕРБ през цялото време твърди, че има определени права, защото е най-голямата партия. Качествата на един или друг човек, който да заеме пост с такова голямо значение, са много важни. Диалог не може да има на всяка цена. ГЕРБ се държат като фактор, който създава хаос. Бламират процесите, подчерта Христо Иванов от ДБ.

Ситуацията има и добрата страна - очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласи с мнението на останалите парламентарно представени партии, че кандидатурата на Ципов е неподходяща, каза Мая Манолова. ГЕРБ показват липса на уважение към институциите, и към правилата, и към останалите партии. Депутатите на ГЕРБ доброволно са се превърнали в заложници на своя лидер. Вие нарушавате правилата, подавайки друго име. Трябва да си понесете последствията заради бламирането на ЦИК, каза Манолова.

Ако комисията бъде назначена без шеф, тя трябва сама да си избере такъв. Кодексът обаче не предвижда такава възможност. Длъжността на конкретния кандидат трябва да бъде посочена, обясни експертът проф. Емилия Друмева.

Номинациите за орязаната от 20 на 14 членове ЦИК вече са ясни.

На четирима представители в комисията имат право парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по трима "Има такъв народ" и „БСП за България“, по двама ДПС и "Демократична България" и един представител от "Изправи се! Мутри вън!".

От "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

Кандидатите на „БСП за България“ са Емил Цветанов Войнов, който беше предложен и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

ДПС предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Орхан Чаушев.

От "Демократична България" номинираха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

"Изправи се! Мутри вън!" номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

В крайна сметка от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ предложиха Камелия Нейкова за шеф на изборния орган. На предните консултации тя бе номинирана за зам.-председател на Централната избирателна комисия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай