Гледат Бюджет 2015 на извънредно заседание на МС

Гледат Бюджет 2015 на извънредно заседание на МС | StandartNews.com

София. Днес от 10 часа ще се проведе извънредно заседание на Министерския съвет, на което е предвидено да бъде разгледан проектът на закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В петък Националният съвет за тристранно сътрудничество не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите – за държавния бюджет и държавното обществено осигуряване, на заседанието, на което бяха разгледани мерките за бюджета за 2015 г.

"Въпреки това съм доволен от дискусията, тя беше конструктивна и ще бъде полезна и за довършването на работата", заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

Две от основните спорни точки са минималната работна заплата и възрастта за пенсиониране.

Въпреки първоначалния отказ, финансовият министър Владислав Горанов вчера склони все пак да има увеличение на минималната работна заплата, като това ще стане на 2 етапа - първо с 20 лева от 1 ануари, и с още толкова от 1 юли. Така заплата догодина по това време от 340 лева ще скочи на 380 лева.

Промяна в позициите се очаква да има и по въпроса с колко да се увеличи възрастта за пенсиониране. Социалният министър Ивайло Калфин настоява догодина увеличението да е само с 2 месеца, а финансовият – с 4.

Крайното решение се очаква днес от заседанието на кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай