Тристранката не стигна до единодушие за бюджет 2015

Тристранката не стигна до единодушие за бюджет 2015 | StandartNews.com

София. "Дълбока дискусия, има доста въпроси, които бяха поставени, и идеи. Съветът не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите – за държавния бюджет и държавното обществено осигуряване", заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха разгледани мерките за бюджета за 2015 г., предаде "Фокус". "Въпреки това съм доволен от дискусията, тя беше конструктивна и ще бъде полезна и за довършването на работата", допълни той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази своята тревога за работните места и доходите на българските граждани и добави, че и след съвета са останали на различни позиции във връзка с бюджета.

"За Бюджет 2015 г. очакваме да видим стъпки, които да променят тази картина, но засега не виждаме, да бъдат намерени възможности за видимо движение на доходите, започвайки от минималната работна заплата",  посочи той.

Зам.-председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че надеждата му остава да бъдат преразгледани някои от позициите и по-конкретно във връзка със замразяването на минималната работна заплата. "Харесва ни това, че нашите аргументи ще бъдат разглеждани. Дали ще бъдат чути - е друг въпрос", каза той.

Димитър Бранков от Българска стопанска камара затвърди мнението си, че проектът за държавния бюджет е без мотиви. "По отношение на приходната част нашите съмнения са относно подценената приходна част", поясни той.

Ивайло Калфин коментира още, че представителите на синдикатите са подчертали несъгласията, но е изразено общо съгласие, че след свръхдефицита от тази година трябва да се направи всичко възможно да не се навлезе в такава процедура и догодина. Министърът добави, че също така са съгласни да се търсят максимални средства за финансиране и съфинансиране по европейсите програми, тъй като следващата година е последната, в която могат да се ползват средствата от настоящия програмен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай