Събота,

Горанов: Минималната заплата да се покачи на 2 пъти до 380 лв.

От: Failed to load user -
3598
Горанов: Минималната заплата да се покачи на 2 пъти до 380 лв.
A
A
A

София. "Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата. Ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 г.", заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Той сподели, че след обсъжданията в рамките на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество основните му притеснения, а именно че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не са срещнали подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации.

"Оказва се, че трудовият пазар, поне според становището на по-голямата част от работодателските организации, би могъл да поеме това увеличение. В този смисъл ние нямаме аргумент да останем на позиция, че минималната заплата трябва да бъде запазена. Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно в процеса на консултиране", посочи министър Горанов.

Планираният размер на минималната работна заплата през следващата година по думите на финансовия министър трябва да достигне до 380 лева, както бе предложено от синдикатите и от служебното правителство, разработило тригодишната бюджетна прогноза в предходния вариант на бюджета.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com