Вторник,

Гълъб Донев възмутен от търговците, отправи предупреждение

От: Иван Ангелов -
3476
Гълъб Донев възмутен от търговците, отправи предупреждение
A
A
A

Извършваните в магазинната мрежа проверки относно поскъпването на цените на стоките ще продължат и вече дават резултат. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в Кюстендил, където участва в отбелязването на 80-ата годишнина от акцията за спасяването на българските евреи.

Донев посочи, че като практика в момента се наблюдава в редица търговски магазини поставянето на трайни промоции и намаления на цените от 25-27%, което според него говори, че има резерв по отношение на намаляването на цените на хранителните продукти, основно на онези, които са от първа необходимост и най-много засягат хората с ниски доходи.

"Проверките на контролните органи, които имат отношение към защитата на потребителите, ценообразуването, качеството на храните, ще продължават. Наложени са вече няколкостотин глоби на различни търговци, предстоят още срещи с представителите на търговските вериги и производителите. Предстои внасянето на редица нормативни актове, които да регламентират и регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, за да се провери кой къде какви надценки слага. Не е допустимо един и същи продукт в българските магазини да струва двойно повече от същият продукт в същите търговски магазини в западните държави от ЕС", каза Гълъб Донев.

Той посочи, че проверките и налагането на санкции продължава, за да бъдат "изсветлени" всички участници във веригата на продуктите до щанда.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com