Гълъб Донев с първи думи за Христо Грозев, какво прави държавата

Очакват Елеонора Митрофанова във външно министерство

Гълъб Донев с първи думи за Христо Грозев, какво прави държавата | StandartNews.com

Чрез своите институции българската държава е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев, много преди информацията за неговото издирване от страна на Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев преди днешното последно за годината редовно заседание на Министерския съвет. 

„Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои. След час посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана в Министерството на външните работи за обяснения по случая“, потвърди Донев. 

По думите му България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу Грозев обвинения.

"За нас този акт е неприемлив, той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение. Добре е да не забравяме, че в интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита да не се представят декларативно в новинарските емисии, допълни Донев.

"Работим в медийна среда, която не създава услужливо привлекателен образ на служебното правителство. Причината за това е само една - зачитаме принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт. Има един показател за работата на служебното правителство, който е отличителен. И той е уважението, с което се отнасяме към всеки един журналист", каза още служебният премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай