Гълъб Донев проговори за Полша. Какво правим?

Отправи важен прозив

Гълъб Донев проговори за Полша. Какво правим? | StandartNews.com

Експлозията на двете ракети в близост на границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, с които да запазим мира. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет.

„В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърдения, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война. Дрънченето на думи е излишно“, категоричен бе Донев.

Веднага ще бъде свикан Съвета по сигурността към Министерския съвет след консултациите с партньорите на България от НАТО и ЕС, посочи още служебният премиер.

По думите му запазването на мира е от ключова важност. "Всички предположения преди да се изяснят фактите и обстоятелствата около инцидента в Полша ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване. Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация, то убива невинни хора", коментира още министър-председателят.

Той изтъкна, че е сериозно предизвикателство как ще бъде съхранен мирът.

Все още няма категорична яснота какви точно са ракетите, паднали в Източна Полша в непосредствена близост до границата с Украйна. Това стана след като Украйна беше подложена на масиран ракетен обстрел в цялата страна във вторник. Американски официални представители, пожелали анонимност, изразиха предположения пред Асошиейтед прес, че става дума за ракети, изстреляни от украинските сили, насочени да свалят руски залп. Американският президент Джо Байдън също заяви, че е малко вероятно изстрелът да идва от Русия, но съюзниците от НАТО ще подкрепят разследването на Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай