Сряда,

Гълъб Донев опровергава твърдения за извънредно положение

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
1706
Гълъб Донев опровергава твърдения за извънредно положение
A
A
A

България се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство, обаче е меко казано несериозно. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в интервю за БНТ.

Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения, каза Донев.

Доставките на природен газ

Проблемът с доставките на газ е много съществен, заяви премиерът. Ще търсим всички сигурни възможности за доставки на газ към България, включително през Гърция и Турция, и държави, които не се споменават в коментарите на предходното правителство. "Ние сме отворени и ще осигурим доставките на България от сигурни източници, на достъпна цена, така че да не правим търгове от ден за ден", каза Донев.

Той обясни, че много неща не са свършени от предното правителство по отношение на интерконектора с Гърция. "Това, което имаме като анализ и отчет на "Булгаргаз", е че са осигурени доставките на газ до август. Това, което се говори, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов до края на август - ще направим всичко възможно, защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени - нямаме акт 15, да не говорим за акт 16. Говори се за отмяна на решението за надзорния съвет на интерконектора - тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно записани имената им", посочи премиерът.

Ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на газ в България и да обезпечим цялото необходимо количество природен газ за отоплителния сезон, отново подчерта Гълъб Донев. "От септември до декември 1/3 от необходимото количество газ не е покрита. Дори и тези 7 танкера - за тях ние нямаме сигурни достваки до газопреносната мрежа на България", изтъкна министър-председателят.

Той каза още, че в офертата за седемте танкера газ не е уточнено с кой търговец трябва да бъде сключен договорът. "С кого да сключим договор? В тази система има два търговеца - единият държи капацитета на терминала за регазификация и още един търговец. Ние търсим прекия контакт с производителя на газ, а предното правителство ни завещава схема, в която трябва да преговаряме с търговци. Затова казахме, че ще обявим и търг", обясни Донев.

Не е вярно и че правителството ще спре пътя на България към ОИСР - вчера МС отмени въпросната точка, защото зад нея не стои нормативен акт. И това ще направим, каза още той.

За смяната на властта

Няма да зачеркваме с лека ръка политики, които са успешни, които водят до подобряване качеството на живот и състоянието на хората, заяви служебният премиер. "За съжаление, това, което заварваме, не говори добре. Ще се опитаме да имаме приемственост там, където наистина има свършени определени действия. Ние сме от три дни в МС - нас ни обвиняват за неща, които не са свършени за 7 месеца от предишното правителство."

Назначаването на нов директор на НАП

Мотивите за смяната на шефа на НАП Румен Спецов са изключително чисти и ясни, заяви Гълъб Донев. Доста добре е анализирано и може да се види от резултатите, които НАП показва за приходната част в бюджета за първите 6 месеца на годината, анализите и прогнозите.

Цените на тока за бизнеса

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

"Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре."

Социалната политика

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лева - вече е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се увеличава с около 50 000 души. Другият важен момент е промяна в линията на бедност - още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев, който е бивш социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени".

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който е дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите."

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички