Главчев: Признахме си грешките и продължаваме напред

Главчев: Признахме си грешките и продължаваме напред | StandartNews.com

Димитър Главчев, втори в листата на ГЕРБ за 23-и МИР София

- Г-н Главчев, какви са акцентите в управленската програма на ГЕРБ и от какво най-много се интересуват хората?

- Акцентът на програмата е да се възстановят стабилността и доверието. Едва ли има някой, дори и опонент от друга политическа сила, който да не се съгласи с това. Само че едно е да си съгласен, друго е да го направиш. И както беше казал героят в "Мъжки времена" - "Едно е да искаш, друго е да можеш и трето и четвърто е да го направиш". В този смисъл ние казваме и как може да се направи. Но без стабилност няма как да се случат заложените в програмата промени. И аз смятам, че стабилността беше сериозно разклатена от едногодишното управление на тройната коалиция - БСП, ДПС и "Атака". И се получи така, защото те се самонастаниха във властта въпреки резултатите от изборите.

- Хората наричат всички маскари.

- Да, аз искам категорично да се разграничим от тезата, че всички са маскари през тези 25 години. Виждате, че има управления, които всички признават, че са постигнали нещо, а то и се вижда. Проблемът е, колкото и да не искат да си признаят колегите от левицата, че през болшинството от тези 25 години те са били в управление и то повече от десните партии. И фактите, които са с положителен знак по време на десни управления, няма как да не се признаят.

- Вие си признахте грешките. Готови ли сте да продължите напред?

- Да, ние си признахме грешките. Но когато сравняваш управления, гледаш кои са повече - плюсовете или минусите. Хората гледат напред, но затова трябва да се гледа историята. И ние се учим от грешките. Ние имахме грешки, наистина, и то в социалната сфера . Трябваше да положим повече усилия и там са минусите, които могат да се фокусират по време на нашето управление. Но сега сме готови да продължим напред. Социалната сфера, образованието и здравеопазването са приоритет в нашата програма. Сигурно навсякъде тези сектори са приоритет, но само ние имаме решенията и сме ги написали в управленската програма. Защото може да видим какво обещаваха БСП, за да стане ясно на всички какъв балон беше тяхното обещание.

- А вие какво обещавате?

- Ние сме много пестеливи в обещанията. Защото искаме да сме искрени с избирателите, да не им обещаваме цветя и рози и после нищо да не се случи. Ние казваме реалните неща и реалните параметри. И смятам, че и досега хората ни вярват, за да гласуват девет избора подред за нас.

- Във вашата управленска програма имаше предложение за вдигане до 2% на данъка на различни общини с решение на местните съвети. То предизвика смесени настроения. Как обяснявате това на избирателите?

- Ние казахме, че няма да отменяме плоския данък, нито да повишаваме данъци. И смятам, че некоректно се представя от нашите опоненти предложението. В програмата е записано като възможност общините да въведат данък от нула до два процента. И това е реална възможност за децентрализация. В промяната ще е записано, че сумите ще са за определени проекти на общините. Този данък ще засяга богатите общини, а това е в противоречие в тезата, че ГЕРБ си пазят техните големите общини за сметка на малките.

- Г-н Главчев, от старта на кампанията усещате ли сблъсък на идеи с вашите политически опоненти?

- Аз досега не съм се срещнал с нито един от колегите в рамките на район "Триадица" в столицата, където са нашите шатри. Всички наши кампании са от типа да сме сред хората, за да знаем какви са реалните им проблеми.
Надявам се да има сблъсък на идеи с опонентите, но засега такъв няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай