Главчев с първи думи след избора за служебен премиер

Ще се стремим съвместно с президента за избори 2 в 1, каза той

Главчев с първи думи след избора за служебен премиер | StandartNews.com

Няма как да съм готов с кабинета след като едва вчера разбрах за мандата. В Конституцията няма срок, но разумният срок е една седмица, както стана ясно при президента. Ще търся министири, които са експерти, равноотдалечени от всички политически сили, хора с добро име в обществото. Мисля, че в самите министелства има хора, които са готови да се нагърбят с тази задача.

Това бяха първите думи пред журналисти на председателя на Сметната палата Димитър Главчев след като президентът Радев го обяви за служебен премиер и му връчи мандат за съставяне на служебно правителство. 

"За мен не беше леко решение, знаете, че упреците към мен са, че съм ярка политическа фигура. Но тази яркост през последните години, и особено през последните месеци в Сметната палата, избледня", каза Димитър Главчев.

Попитан дали Асен Василев е ярка политическа фигура, Главчев отговори, че той е съпредседател на ПП.

Ще поканя експерти, отсега стартирам разговорите за кабинет, каза Главчев.

Той уточни, че още в понеделник ще подаде заявление за неплатен отпуск като председател на Сметната палата. "Очаквам през следващата седмица законът /б.ред. който урежда статута на председателя на Сметната палата, гуверньора на БНБ и омбудсмана, ако бъдат посочени за служебен премиер/ да бъде приет, заяви още Главчев. 

Той обеща да запази открития диалог с медиите. 

За думите на Бойко Борисов към президента - да не назначава ярски политически фигури - Главчев уточни, че това са си думи на лидера на ГЕРБ и затова няма да ги коментира. Двамата са се виждали в Народното събрание при избора на Главчев за председател на Сметната палата през юли 2023 г.

Ще се стремим съвместно с президента за избори 2 в 1, за да спестим средства и време на избирателите, каза Димитър Главчев.

Според него Калин Стоянов е политическо лице само като министър на МВР, иначе е експерт в своята област. "Най-важно е човек /който влезе в новия кабинет - б. ред./ да е професионалист и с добро име", подчерта още веднъж Главчев.

Той призна, че е имал много сериозни колебания за приемането на поста служебен премиер, но е приел, за да бъде избегната конституционната криза. 

Главчев посочи, че еврозоната е сред неговите приоритети, както и сухопътният Шенген, защото те ще доведат до подобряване на живота на българските граждани. 

Радев към Димитър Главчев: Няма да се меся в съставянето на кабинет

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай