Радев към Димитър Главчев: Няма да се меся в съставянето на кабинет

Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство, каза новият служебен премиер

Радев към Димитър Главчев: Няма да се меся в съставянето на кабинет | StandartNews.com

"Искам да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, ограничиха максимално президентската институция. Направиха го чисто механично. Да се нагърбиш с управлението следва да имаш вътрешна нагласа и готовност. Така страната ни се оказа в една безпрецедентна конституционна криза. Избори не може да има без служебно правителство. Но както заявих, аз ще направя всичко възможно страната ни да не изпадне в тази ситуация. Искам да благодаря на всички кандидат-премиери, които се отзоваха на срещата в президентсвото. Съжалявам за трудната ситуация, в която бяха поставени. Искам да благодаря на Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази отговорна мисия". Това каза президентът Румен Радев на среща с Димитър Главчев.

Той определи председателя на Сметната палата за служебен премиер и му възложи да направи служебен кабинет.

"Считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен за 7 дни", каза Радев. И поясни, че очаква Главчев с мандата следващата събота. 

"Винаги съм се ръководел от стриктното изпълнение на Конституцията, затова няма да участвам в съставянето на вашето правителство. Вие ще бъдете сам в тази задача. Но ще очаквам да видя кабинет, който е политически неутрален, работи за интереса на България и българските граждани. Основната ви задача е провеждането на честни избори. Но ще трябва да решавате проблемите на българските граждани, които ще ви се стоварят от ден първи. Питайте за това Гълъб Донев", каза президентът. 

"Връчвайки този мандат искам да ви благодаря, че проявихте чувство за дълг, заемайки се с тази мисия", каза още Радев.

"Ние с вас знаем, г-н президент, че това е трудно решение за двамата. Аз останах последен, който можеше да реализира записаното в Конституцията. Алтернативата беше държавата да бъде хвърлена в криза. Твърдо заявявам, че ще ви представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили, неопетнени експерти. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство", каза Димитър Главчев.

"Основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще представя кандидатите за кабинет и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно, както съм постъпвал винаги. Преди 8 месеца станах предесдател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Вески може да попита дали съм бил пристрастен през тези месеци", каза Димитър Главчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай