Гласуването става задължително (ОБЗОР)

Гласуването става задължително (ОБЗОР) | StandartNews.com

Забраняват референдум и избори в едно

Гласуването вече е задължително. Това решиха днес депутатите с приемането на второ четене на промени в Изборния кодекс. Още в параграф 1 парламентът записа - "гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския дълг". "За" бяха 109 народни представители, "против" се обявиха 74, а 10 се въздържаха. Все още не е гласувано последствието за тези, които не отидат до урните. Управляващите партии са се договорили санкцията да е заличаване от избирателните списъци след две поредни негласувания. Идеята за бонуси обаче ще остане в миналото. Правна комисия записа, че Министерски съвет определя наградите за упражнен вот.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни пред журналисти, че това ще "падне" в пленарна зала и няма да има стимули за гласуване. Задължителното гласуване скара депутатите. "Ние сме против това НС да превръща правото на избор в задължение", заяви социалистът Янаки Стоилов. От ДПС ще сезират Конституционния съд, защото приемат задължителното гласуване за противоконституционно. "Насила не можеш да накараш хората да те заобичат", посочи съпредседателят на движението Четин Казак. "Болната ни демокрация не може да бъде излекувана с чудодейното хапче -"задължително гласуване", критикува и депутатът от РБ Найден Зеленогорски. "Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари и по насилствен път", заяви и Радан Кънев. НС да запише в Изборния кодекс текст от фейлетон на Алеко Константинов, предложи депутатът от РБ Гроздан Караджов.

Той призова колегите си направо да приемат - "Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите". Караджов критикува новото кръгче "Не подкрепям никого" в бюлетината, което правна комисия реши да се приема за действителен вот. Опцията за протестен вот бе критикувана и от съпредседателя на БДЦ Стефан Кенов. "Това е опит да бъдат притиснати малките партии. За определяне на 4% бариера трябва да се зачитат само положителните гласове", убеден е той.

И в този ИК няма да има район "Чужбина", решиха още депутатите. Неочаквано от ГЕРБ гласуваха срещу идеята си за отделен избирателен район извън граница. Така парламентът запази българите в чужбина да могат да гласуват за партийна листа, но не и преференциално за някой кандидат-депутат. Забранява се провеждането на избори и референдум в един и същи ден, гласи друга новост в кодекса. Депутатите подкрепиха предложението на БСП да отпадне правилото референдуми да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в същата година. С тази поправка референдумът на шоумена Слави Трифонов ще може да е през лятото, а не заедно с изборите за президент.

Реформаторите плашат с бойкот

Депутатите от РБ заплашиха да бойкотират гласуването на Изборния кодекс, ако предложенията им за промени в него не бъдат подкрепени. Повод за гнева на реформаторите стана приемането на задължителното гласуване, отхвърлянето на район "Чужбина" и решението референдум и вот да се провеждат в различни дни.

Рамо до рамо застанаха съпредседателите на парламентарната група Найден Зеленогорски и Радан Кънев. Двамата бяха единодушни - с поправките ГЕРБ са нарушили коалиционното споразумение, а задължителното гласуване не е лекарство за болестта купен вот.

Разминаха се обаче по въпроса готови ли са да изпълнят заканата за бойкот. Различията бяха обяснени от Зеленогорски така: "Единият от нас е умерен оптимист, другият - умерен песимист". Умерените оптимисти в РБ са готови да дадат шанс. "Продължаваме да вярваме, че с последователност и мъдрост е възможно да постигнем добро развитие", каза той.

Цветанов: Направихме компромис

ГЕРБ са тези, които са направили компромиси по отношение на новите изборни правила. Това увери председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов. В отговор на заплахата на РБ, че ще бойкотират приемането на промени в Изборния кодекс. "Не мога да разбера кога РБ са искрени и кога - не?! Излизат пред вас, но когато бяхме вътре, говорят по един друг начин", се зачуди Цветанов. Той увери, че от ГЕРБ са се съобразили с всички искания и предложения на партньорите си. "Именно по искане на РБ местните коалиции няма да отпаднат, а ще се запазят, но с изричното изброяване на партиите, участващи в тях, за да няма бизнес сдружения на местно ниво, които имитират политическа коалиция", обясни шефът на ПГ на ГЕРБ. "Ние сме направили отстъпка, защото не искаме да бъдем така, както се държат някои в парламента", обобщи Цветанов. На въпрос дали недоволството на РБ не е опит да клатят правителството, той отсече - "Ама разбира се, вие сега ли стигнахте до този извод?!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай