Глас Иванов, глас Прокопиев

Народът може и да иска обединение в полза на държавата и обществения интерес, но олигархията, която е единственият печеливш от кризите и хаоса у нас – не

Глас Иванов, глас Прокопиев | StandartNews.com

„Глас народен, глас Божи“, е казал народът. За Христо Иванов и останалите псевдодемократи в родната политика обаче не гласът народен е важен. А този на олигархията, която ги инсталира в политиката. И по-конкретно на един точно определен олигарх – каолиновия бос и медиен монополист Иво Прокопиев, който има навика да му спуска мисли по телефона и по тайни сбирки. И чиито интереси Иванов брани, откакто се появи на публичната сцена.

Затова не е чудно, че след парламентарния вот на 2 октомври, при който обществото ясно показа, че иска от политиците най-сетне да седнат на една маса и да изкарат държавата от кризите и инфлационната спирала, в които я вкара олигархичната „промяна“ със сервилното съдействие на ДБ и БСП, съпредседателят на „Демократична България“ се изтъпани на телевизионния екран, за да чертае поредните разделителни линии. Защото народът може и да иска обединение в полза на държавата и обществения интерес, но олигархията, която е единственият печеливш от кризите и хаоса у нас – не. Съответно не го искат и нейните проксита.

На този фон, не особено изненадващо, вместо да предложи конкретни действия и решения за сформиране на правителство, в интервю през уикенда Христо Иванов реши по стара традиция да атакува враговете на ментора си Прокопиев. И така под обстрела на фалшивите опорки, които изпя, пак по стара традиция попаднаха ДПС, която от десетилетия се опитва да възпре олигарха в напора му да приватизира цялата държава. И депутата от движението Делян Пеевски, който по същите причини и заради законодателните си инициативи вече с години е дежурната мишена на разградския бос. Нищо, че гласувалите на 2 октомври отредиха на ДПС третото място, превръщайки я в логичен партньор за консултации за сформирането на бъдещ кабинет. И нищо, че както на този вот, така и на предишния гражданите ясно показаха кого предпочитат – ДПС и Пеевски или ДБ и Христо Иванов, давайки на първите в пъти по-високо доверие от това за вторите.

За забравилите ще припомним, че при последните два избора от „Демократична България“ използват кампанията не, за да предлагат конкретни политики, а за агитация „анти-ДПС“ и „анти-Пеевски“. Резултатите са повече от показателни. На парламентарния вот през ноември 2021 г. във Велико Търново, където Делян Пеевски бе водач на листа, движението получи двойно повече гласове от ДБ и в частност от Христо Иванов, който бе първи в техния списък. А тази година, в Пазарджик, където от „Демократична България“ решиха да разиграват втори епизод от същия фарс, ДПС получи 14 621 гласа в своя подкрепа и взе два мандата, а ДБ едва 2643 гласа и остана без мандат. Водач на листата на движението в региона бе именно Пеевски. А кой беше първи в кандидат-депутатския списък на ДБ? Друг виден „демократ“, изградил цялата си кампания срещу него – Антоанета Цонева.

На фона на тези резултати човек би решил, че всеки нормален политик ще си направи изводите и ще чуе гласа народен. Но нито ДБ е нормална формация, бидейки продукт на задкулисието, нито Христо Иванов е нормален политик. Инсталиран именно от това задкулисие в политиката, за да играе в нея ролята на олигархичен наместник. А той впрочем я играе с отдаденост от години. Не вярвате? Помислете пак, защото фактите са много и достатъчно показателни.

Иванов може да се опитва да се представя за виден борец за „правосъдие и върховенство на закона“, но престоят му в ресорното ведомство първо като служебен, а след това като министър във второто правителство „Борисов“ ще бъде запомнен главно с два скандала. Първо с делото за фалшивия му подпис, поставен под две заповеди за отстраняването на двама служители от МП. И второ – с предлагането на конституционна реформа, която вместо да оправи проблемите в съдебната система допълнително я парцелира в очевиден напън олигархията да получи пълен контрол върху Темида. И след като си имаше шеф на ВКС, да разпъне пипалата си и върху прокуратурата.

И ако все още имате съмнения за обвързаността на Иванов със задкулисието, ето още няколко факта. Първата сбирка, на която бе анонсирано създаването на ръководената от него партия „Да, България“, бе удостоена от присъствието лично на ментора му Прокопиев с все съпругата на олигарха Галя. Въпросното събрание далеч не е единственото, проведено под прекия надзор на енергийния и медиен монополист, както стана ясно от изтеклите малко по-късно в медиите стенограми от скандала „АРГО-гейт“. Свидетелства за тайните сбирки, свиквани от Прокопиев с прокситата му в медиите, политиката и НПО-сектора, сред тях и Христо Иванов, на които участниците обсъждаха щекотливи теми от обществения живот. Като например кой да е кандидатът на партията за президент. Или как задкулисието да води обществото за носа, пробутвайки му фалшивия си дневен ред с опорки, разпространявани на принципа на пропагандата от целия „мейнстрийм“ под контрола на Прокопиев. А и колко да е „чист“ Христо Иванов, след като е привикван и се чувства удобно на задната седалка на джипа на подсъдимия Пламен Бобоков, паркиран до Народното събрание? И след като това е така и дори не го е срам от това унизително положение, с какви очи Иванов менторства, раздава оценки и лепи етикети на политическите си опоненти.

Колко точно струва любовта между олигарха Прокопиев и вярното му политическо прокси Христо Иванов все още е обект на догадки, но ще да е много, ако се съди от усърдието, с което председателят на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ обслужва интересите на Прокопиев през годините. Цената е поне 200 млн. лева, за колкото е запорът, наложен от КПКОНПИ на незаконно придобито от енергийния бос имущество. Запор, който бе потвърден 9 пъти от няколко съдебни състава, но неминуемо ще падне с разформироването на КПКОНПИ. И докато то самото забуксува заради свалянето на кабинета на „промяната“ с историческия вот на недоверие, гласуван от предното Народно събрание, то Иванов и компания успяха да се реваншират на Прокопиев и другарите му олигарси с друг свой ход – закриването на спецправосъдието. Впрочем това бе и единствената законодателна инициатива с участието на ДБ, докарана докрай. Което ясно показва и чии глас слушат Христо Иванов и хората около него. Със сигурност не на народа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай