ГЕРБ води 2:1 на БСП, 40% си търсят партия

ГЕРБ води 2:1 на БСП, 40% си търсят партия  | StandartNews.com

Малък Сечко сви доверието към всички институции. Съотношенията между основните политически сили обаче се запазват и ГЕРБ продължава да води пред БСП в съотношение 2:1.

Това показва февруарското проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1005 души чрез пряко интервю между 29 януари и 4 февруари.

"Доверието в правителството и парламента засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов - като стойности и като развитие във времето", посочват от "Галъп".

"В края на миналата година се наблюдаваше обичаен "скок" в доверието към правителство, парламент, президент и управляваща партия - заради победните за ГЕРБ местни избори.

Сега този "скок" изглежда отминат и в първите седмици на 2016 г. подкрепата за властта се връща в познатите от последните дванайсетина месеца нива", коментират от "Галъп".

В средата на декември доверието в правителството е било 32%, а недоверието - 50%. Два месеца по-късно доверието спада до 27%, а недоверието се увеличава до 59%. Доверието в Народното събрание в средата на декември е било 21% срещу 69% недоверие. През февруари доверието се срутва до 16% срещу покачващо се на 72% недоверие.

Рекордно ниско спада доверието в президентската институция през мандата на президента Росен Плевнелиев - 25%. Според "Галъп" спадът за последните два месеца е с десет пункта.

По отношение на подкрепата към партиите се запазват нивата на доверие към основните парламентарни сили ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок и Патриотичен фронт.

Ако изборите бяха в началото на февруари 24.1% от всички гласуващи биха пуснали бюлетина за ГЕРБ. Подкрепата за БСП е 11.9%, за ДПС - 6.9%, а за Реформаторския блок - 5.3%. Малко над 40% от участвалите в изследването казват, че няма да гласуват. Данните на "Галъп" показват процента на разпределението на подкрепата сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите.

"4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че на този етап е несъстоятелно да се определя потенциална бройка партии в парламента. Съвсем ориентировъчно - от днешна гледна точка пет от парламентарните сили със сигурност биха влезли отново в парламента при избори сега, а две от тях имат реалистични изгледи също да го сторят, но следва да се изчакат и данните от идните месеци", посочват от агенцията.

"Различните електорати имат различни способности да се мобилизират, част от електоратите пък по традиция "се крият" и т.н. Данните от следващите месеци ще покажат има ли укрепване при "Атака", какво ще е бъдещето на АБВ и как ще се разпределят гласовете в коалициите, ако в тях се задълбочат политическите различия", добавят от "Галъп".
Засега в Реформаторския блок нямало съществено разколебаване на подкрепата, но с утвърждаване на новия проект на лидера на ДСБ Радан Кънев вероятно ще настъпи отцепване на част от електората. В Патриотичния фронт пък силите на НФСБ и на ВМРО изглеждат по-скоро изравнени от местните избори насам. Двете формации пазят идентичността си, макар че и тук немалка част от симпатизантите се проявяват като привърженици на патриотите като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай