ГЕРБ влезе за обсъждане на бюджета

ГЕРБ влезе за обсъждане на бюджета | StandartNews.com

София. С над 40-минутна презентация финансовият министър Петър Чобанов защити актуализацията на бюджета пред погледа на депутати от ГЕРБ. На днешното заседание на комисията по бюджет и финанси (съвместно с икономическата и социалната) присъстваха основните лица от бившия кабинет, сред които Лиляна Павлова, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Менда Стоянова и други.

По време на заседанието група от протестиращи беше обградила парламента и скандираше познатите призиви за оставка.

"Държавата ще бъде предвидим партньор на бизнеса", каза финансовият министър Чобанов. По думите му по време на управлението на ГЕРБ фискалната позиция на страната се е влошила с 8,1 милиарда лева. Надценените приходи от ДДС и акцизи, както и не предвидени разходи са едни от основните мотиви за актуализацията на бюджета. "Категорично не може да се твърди, че имитиране на нов дълг ще ни запрати в гръцки сценарий", посочи Чобанов по отношение на увеличението на максималния таван за нов държавен дълг. От работодателските организации, които присъстваха на заседанието, посочиха, че подкрепят актуализацията, но не виждат амбиции за големи реформи. Пламен Димитров от КНСБ пък директно отбеляза, че ако управляващите не реализират социален пакет, то през февруари могат да очакват още по-сериозни протести по улиците.

Бившият зам.-министър на финансите от предходния кабинет Владислав Горанов посочи, че лошите сигнали, които кабинетът внушава, за да актуализира бюджета, ще имат негативен ефект в бъдеще. Бившият транспортен министър Ивайло Московски пък директно обвини управляващите, че няма да могат да задържат дефицита и ще вкарат страната в свръх задлъжнялост. Същевременно стана ясно, че протестиращите се насочват директно към парламента в опит да подготвят засада на депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай