ГЕРБ предлага секция "Чужбина"

ГЕРБ предлага секция "Чужбина"  | StandartNews.com

Намаляване на предизборната кампания от 30 на 21 дни и въвеждане на избирателен район "Чужбина", който да събира гласовете на всички българи зад граница - това предвиждат промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ. Под поправките са се подписали Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, Станислав Иванов, Георг Георгиев, Джема Грозданова, Иван Чолаков и Анна Александрова.

Въвежда се експериментално електронно гласуване на изборите през 2018-а. То ще се проведе в 20 секции. За коректността на е-вота ще следи специализиран технически орган към МС.

Важна промяна е, че при избори за членове на Европейския парламент могат да гласуват само български граждани, живеещи в страни членки на ЕС. Предвижда се изборният ден да започне по-късно - не в 6.00, а в 7.00 часа, и завършва час по-късно - в 20.00 ч., като гласуването може да се удължи до 21 ч.

Мотивирайки се с решения на Европейския съд за правата на човека, се предлага и затворниците, които не са извършили тежки престъпления, също да могат да гласуват. ЦИК трябва да се произнася до час от постъпване на жалба или сигнал или до края на изборния ден.

"Едно лице не може да участва в повече от едно качество в един вид избор - кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, член на избирателна комисия, придружител или друго подобно", е записано в проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай