ГЕРБ: КС защити мнозинството

ГЕРБ: КС защити мнозинството | StandartNews.com

София. След решението на Конституционния съд политически партии излязоха с реакции.

КС защити мнозинството

Позиция на Парламентарната група на ГЕРБ

С решението си Конституционния съд от пазител на българската държавност и демокрация се превърна в защитник на новото политическо мнозинство на БСП, ДПС и Атака, което се разпорежда по най-непрозрачния и недемократичен начин с всички институции в България. Този акт на съда е доказателство за поредния политически натиск, който БСП, ДПС и Атака оказват. Първият случай беше отказът на Конституционния съд да обяви за незаконни изборите от 12 май 2013 г. и за опорочен деня за размисъл.

 

Точка на спекулациите

Атанас Мерджанов, БСП

Оставането на Пеевски в НС не е особена новина, тъй като ние от Коалиция за България не сме се съмнявали, че има някакво противоречие с текста от чл.72 от Конституцията. За нас въпросът беше ясен от самото начало. Все пак доброто е, че КС ще се произнесе, за да няма повече спекулации по темата.

 

Логичен завършек на справедливостта

Митхат Метин, ДПС

Вярвам, че този най-висш орган, какъвто е Конституционният съд, е изследвал в кориците на делото не само фактическата обстановка, но и правната същина. Това решение сага край на една дълга политическа въпросителна и е логичен завършек на справедливостта.

 

Неприемливо. Незабавна оставка!

Позиция на Реформаторския блок

Това решение е абсолютно неприемливо и от правна и от политическа гледна точка. С това решение се узаконява произвола на мнозинството в Народното събрание, което може да взима и да се отмята от решенията си за политически назначения без никакво съобразяване със смисъла на законите и Конституцията. Нужна е незабавна оставка на правителството подкрепяно от БСП, ДПС и АТАКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай