ГЕРБ искат изслушване на Йовчев в парламента

Вътрешният министър е на посещение в Елхово

ГЕРБ искат изслушване на Йовчев в парламента | StandartNews.com

София. Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ искат министърът на вътрешните работи да се яви в парламента, за да отговори на техни въпроси по повод протестите пред парламента вчера. Те са написали декларация, за която съобщи народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева.

„Йовчев трябва да отговори на въпросите: кой и защо издава заповеди за полицейски тормоз и репресии срещу мирно протестиращи български граждани; на какво основание са проверявани от МВР пътуващи граждани, които не са извършили нарушения; с каква цел са събирани данни на пътуващите хора и информация за целта на пътуването им; тази практика обичайна ли е за МВР; ще понесе ли министър Йовчев лична отговорност за извършените репресии, подавайки оставка, или ще покаже, че това е модел на действие на цялото правителство и ще даде поредно основание да искаме оставката на целия провален кабинет", обясни депутатът.

„Новата парламентарна сесия започна по същия начин, по който свърши старата – с безпрецедентни по мащаб граждански протести. Тази позиция обаче очевидно не се харесва на управляващите и са впрегнали цялата държавна машина, за да пречупят и заглушат гласа на народа. Преди дни полицията във Варна си позволи да изиска от ГЕРБ личните данни на всички новопостъпили членове в областта. Граждани от Сандански са били на протест в София. При прибирането им към Сандански, шофьорът на автобуса е бил питан къде точно ще остави хората в Сандански. При пристигането им на протестиращите са събрани личните карти, записани са данните им и са подложени на разпит къде и за какво са пътували. Вчера е била извършена репресия върху хора, връщащи се към Разлог, разпитвани са дали са участвали в протести. Същото се е случило с граждани от Котел. Цялата държавна машина е спрегната да установи къде хората ходят на протести, събирани са лични карти, записани са личните данни", посочи Даниела Савеклиева. „От ПП ГЕРБ определяме тези случаи като грубо погазване на Конституцията и законите на България. След като председателят на Групата на ПЕС в Европарламента Ханес Свобода каза на БСП, че не приема подобни действия да се извършват в страна-членка на ЕС, очевидно нито в БСП, нито в правителството сте си взели поука. Тези действия за пореден грандиозен провал на правителството", пише още в декларацията на ГЕРБ.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев вече е пристигнал в тактическите оперативни щабове в Елхово, Сливенско. Посещението му в дирекция "Гранична полиция" в във връзка с мерките и готовността на страната ни за овладяване на ситуацията, която бе предизвикана след като се увеличи миграционният натиск на българо-турската граница.

„Всичко, което е извършено като проверки, е в рамките на закона", каза в Елхово вътрешният министър Цветлин Йовчев във връзка с декларацията на ГЕРБ. Той обясни, че могат да се инициират законодателни промени, ако някой се притеснява, че законът не е достатъчно добър. Проверки на превозни средства и документи са разпоредени за недопускане насилие над български граждани, уточни министърът.

„Не съм запознат с детайлите, които са изразили в декларацията, но ние във връзка с това, което възникна пред Народното събрание, това, че имаше хора, които открито се опитаха да нарушат обществения ред, разпоредихме засилени мерки за контрол. Не бива да допускаме - да има насилие и да пострадат български граждани. В тази връзка се извършват проверките, включително на превозни средства и документи. МВР ще спазва закона", каза още Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай