ГЕРБ иска по-дълъг срок за номинации на главен инспектор

ГЕРБ иска по-дълъг срок за номинации на главен инспектор | StandartNews.com

София. ГЕРБ ще поиска удължаване на срока за номинации за позицията главен съдебен инспектор до края на януари. Това ще се случи на първото заседание на парламента след 25-дневната почивка, което ще се проведе на 15 януари, обяви пред Би Ти Ви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Целта е да се даде възможност и на неправителствения сектор да излъчи кандидати", обясни Цветанов.

"Защото, ако си спомните, само преди няколко дни парламентът прие за три дни да бъдат подадени документи за главен съдебен инспектор, а два месеца да бъде процедурата по съответното изслушване и всичко това, което трябва да се случи като процедура. Ние ще направим предложение, това ще бъде обсъждано и в групата, разбира се, на 15 януари, когато се съберем, да бъде удължен този срок до 30-ти, за да може действително да се отворим към това партньорство към неправителствения сектор", заяви зам.-лидерът на ГЕРБ.

На 18 декември бяха приети правила за избор на главен инспектор на Висшия съдебен съвет, според които има само 4 дни за издигане на кандидати. На 27 декември Четин Казак (представител на ДПС) и Мая Манолова (представител на БСП) часове преди изтичане на последния срок внесоха в деловодството на парламента кандидатурата на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева за главен съдебен инспектор. За да бъде избран главен инспектор, е нужно мнозинство от две трети от депутатите, или минимум 161 гласа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай