ГЕРБ готви закон за автосервизите

ГЕРБ готви закон за автосервизите | StandartNews.com

Бургас. Да бъде приет нов закон, който да извади на светло автосервизите в страната, настояват от ГЕРБ. Депутати вече са предприели законодателна инициатива и стартираха обществено обсъждане на проекта. Дискусиите започнаха в понеделник в Бургас, но предстои да бъдат проведени в още пет града.

Народният представител от ГЕРБ Иван Вълков и бившият транспортен министър Ивайло Московски се срещнаха с представители от авторемонтния бранш. По време на дебатите стана ясно, че приемането на закон в тази сфера е крайно наложително. "Нямаме точен процент на катастрофите, които са станали заради некачествени ремонти, но по груби изчисления това са около 20%, което никак не е малко", заяви депутатът Иван Вълков. Той допълни, че по законопроекта се работи в парламентарна комисия от година и половина.

Целта е новият закон да регулира сектора и да извади на светло всички автосервизи, както и да бъдат въведени ясни правила за работа при спазване на екологичните норми.

Емил Германов от Съюза на автосервизите предложи да бъде въведен регистрационен режим на всички обекти, в които се извършват автомобилни ремонти. Според него е необходимо да има и регистър на специалистите, които се занимават с тази дейност. "За последните 24 години няма нито един закон или законов акт, в който да фигурира думата автосервиз по какъвто и да е начин. Нашият бранш не е малък, дейността е обемна и е необходима регулация и създаване на ясни правила, за да се гарантира безопасността на движението", е мнението на специалистите от авторемонтния бранш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай