ГЕРБ бойкотира гласуването на правителството

ГЕРБ бойкотира гласуването на правителството | StandartNews.com

София. Депутатите от ГЕРБ ще влязат в пленарната зала при гласуването на проектокабинета на Пламен Орешарски, но няма да се регистрират, с което практически системата няма да отчете присъствието им. Партията съответно няма и намерение да участва в гласуването.

„След като видяхме, че могат да си избират председател на Народното събрание без да се регистрират, и БСП и ДПС радушно се поздравяваха за този вид поведение в парламента, утре ние ще влезем в парламентарната зала, но няма да се регистрираме, за да стане ясна тройната коалиция БСП, ДПС и Атака", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на парламентарната група.

„Никой не тръгва да прави кабинет, ако няма гарантирани 121 човека. С нас не е разговаряно до ден-днешен, така че остават тези три партии. Въпреки че ние сме първа политическа сила, видяхте, че не предлагаме кабинет и не взимаме мандата, защото и Атака, и ДПС и БСП са против такъв кабинет. Така оставяме утре трите партии да си изберат правителство", коментира Борисов.

Всичко зависи от Атака

Ако и депутатите от Атака решат да не се регистрират на заседанието в сряда, правителството на Орешарски изобщо няма да може да бъде гласувано, тъй като е необходим кворум от 121 депутати, а останалите две партии – БСП и ДПС имат 120. От решението на партията на Волен Сидеров зависи дали ще се стигне до връчване на трети мандат за съставяне на правителство. Преди дни Сидеров каза, че „вероятно" депутатите му ще се регистрират. Достатъчно е това да направи и един от тях.

При представянето на проектокабинета на президента лидерът на БСП призова Атака да участват в гласуването и да не „следва сценария на Борисов".

„Кабинетът е опасен и смешен"

„Сега тези, които правиха „Дюнигейт", стават министри. След като видяхме този кабинет, наречен експертен, в кавички, той ако не беше толкова опасен за България, щеше да е смешен. Видяхте, че той 24 часа не можа да удържи. Хората, които застроиха Черноморието, направиха заменките, това, което предупреждавахме еколозите, които бяха най-дейни в протеста, видяха какви хора ще управляват оттук нататък България", коментира още Борисов.

На реплика от журналисти, че „Дюнигейт" е станал по времето на управлението на ГЕРБ, Борисов заяви: „Стана и го спрях на мига. А сега тези, които го правиха, стават министри и то на министерства, които много трудно можеш да го кажеш, изобщо как го формулират, какви мотиви имат за него. А пък със спортната министърка мисля, че ще бъде най-големият смях, който някога е имало. Сега чувам по Фейсбук, че имало и фалшиви дипломи. И това в рамките на 24 часа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай