ГЕРБ с тежка прогноза за тандема между ПП и Демократична България

Ако Христо Иванов не желае да бъде премиер, то има и други формули

ГЕРБ с тежка прогноза за тандема между ПП и Демократична България | StandartNews.com

На кого ще бъде даден третият мандат все още не е ясно, но ако отиде при „Демократична България“, то те ще имат възможност от ремарке на „Продължаваме промяната“ да се превърнат във влекач, във фактор, който може да бъде носеща конструкция на едно носещо управление. Тази констатация направи пред бТВ Даниел Митов от ГЕРБ.

„Ако Христо Иванов не желае да бъде премиер, то има и други формули. Бихме участвали в сериозен разговор, така че България да има редовно управление“, каза още той.

„ГЕРБ се превърна в мотор за ясни промени като излизането от ситуацията със Северна Македония, даването на военна и военно-техническа помощ за Украйна, решението, което прие парламента за еврозоната и много други подобни неща“, заяви Даниел Митов.

„Ако искаме да направим съдебна реформа, то този процес трябва да бъде сериозен, мащабен и холистичен – от начина, по който образуваме юристи, през следствието, прокуратурата, до съда. Всички тези компоненти трябва да се разглеждат съвместно, а не просто да пипаме тук и там – както бяха тръгнали в старото правителство – да си нагласят определени персонажи“, посочи още той.

На въпрос защо са насочени усилията на ГЕРБ към ДБ по отношение на третия мандат, друг депутат от партията - Костадин Ангелов - отговори пред БНТ, че винаги са били последователна партия, защото са от едно европейско семейство - семейството на ЕНП и защото приоритетите и ориентацията им е евроатлантическа и еднаква.

По думите на Ангелов, ПП страдат от някакъв Наполеонов комплекс - усещат колко са малки и много искат да станат големи и да започнат да решават проблемите на хората, но се убедиха в тяхната невъзможност.

"Видяхте, че по време на тяхното управление се случиха много неща, които бяха в увреда на българските граждани. Най-голямата далавера, която разкрихме е надписването на горивата. Хората са плащали повече от 1 лев на литър дизел и бензин и надплатените средства са 3,5 млрд. лева. И разпределено на броя на шофьорите означава, че всеки който кара кола и е зареждал гориво, е дал 1000 лв. повече за този период на управление на ПП", посочи Костадин Ангелов.

Говорим с колегите от ДБ, виждаме се, разбираме и коментираме срамът, който те изпитват понякога в зала, когато подкрепят политиките, които предлагат от ПП. Въпрос на време е ДБ да се отдели от ПП, подчерта Костадин Ангелов.

"Това са две различни партии, които няма как да имат съвместно съществуване. Едната е с леви убеждения, а другата с десни убеждения", обясни Ангелов.

Попитан, в случай, че третият мандат отиде в "Български възход", ГЕРБ биха ли управлявали с БСП и ДПС, Ангелов беше категоричен, че с БСП не може да управляват.

"Още в самото начало г-н Борисов каза да седнем всички партии на една маса, да изработим една програма с приоритети и да предложим експертно правителство, което е равно отдалечено от всички партии. Мисля, че това е най-работещият вариант в този парламент, ако искаме да има редовно правителство", подчерта той.

От ГЕРБ също предлагат антикорупционно законодателство и най-много са се борили с корупцията. "Доказвали сме я и виновните за корупция сме ги наказвали, а не сме говорили само за корупцията както правят ПП и ДБ", уточни той.

По отношение на реформата в съдебната власт, Ангелов съобщи, че утре е свикано заседание на правната комисия в парламента, където ще се гледат НПК и Законът за съдебната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай