ГЕРБ с атака към ЦИК: Неадекватни са, смяна!

Партията коментира среднощния хаос в комисията

ГЕРБ с атака към ЦИК: Неадекватни са, смяна! | StandartNews.com

Смяна на част от състава на ЦИК заради среднощния хаос със заявленията за избор на депутати поиска ГЕРБ на извънреден брифинг тази сутрин. Комисията се държи неадекватно, прилага двойни стандарти, каза Тома Биков.

ВИЖ ОЩЕ: Нова депутатска драма с Борисов

Последното заседание на ЦИК продължи до след полунощ. На него комисията разгледа заявления на кандидати за депутати за отказ от място в НС.

ВИЖ ОЩЕ: Последно! Борисов няма да е депутат

Първоначално ЦИК реши заявлението за отказ от място на Бойко Борисов да не бъде гласувано. Това означава, че той трябва да остане депутат. Същият казус възникна и с кмета на Благоевград Илко Стоянов, който вчера положи клетва. След почивка ЦИК прегласува решението си и заявленията на Борисов и на Стоянов бяха одобрени.

Цветомир Паунов от ГЕРБ заяви, че това е парламентарна практика през годините. "С желанието си да изчегърта ГЕРБ и Борисов, ЦИК щеше да създаде един абсурд", каза Паунов. Даде за пример и заявлението на Илко Стоянов от ИТН, който вече е кмет. на Благоевград. А с отхвърлянето на заявлението на Борисов, ЦИК е цяло да блокира и това на Стоянов.

Явно са получили обаждане, каза Тома Биков. И заяви: „Приеха заявлението на Борисов, защото разбраха, че засяга и техен човек. Когато разбрали, че щели да отрежат и кмета на Благоевград, тогава си сменили позицията и за Борисов. Работата им е да спазват закона, а не да се изявяват като народни трибуни", каза Биков по адрес на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, който се изказвал по време на заседанието на ЦИК вчера. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че именно той се е изказал срещу заявлението на Борисов да бъде одобрено.

Биков заяви, че в по-голямата си част съставът на ЦИК трябва да бъде променен, както и самата структура на комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай