ГЕРБ: Радев да стане президент на Венецуела

Държавният глава допусна гаф, подрони авторитета на България, коментира Биков

ГЕРБ: Радев да стане президент на Венецуела | StandartNews.com

Войната между ГЕРБ и президента Румен Радев се пренесе във Венецуела. Депутатът от управляващото мнозинство Тома Биков прати Радев в Боливарската република и му препоръча да се кандидатира за нейн президент. Повод бе позицията на Радев от снощи, с която той призовата управляващите да се въздържат от подкрепа за общоевропейската позиция, легитимираща младия опозиционен лидер Хуан Гуайдо за държавен глава. Днес Външно министерство и Съветът по сигурността към кабинета признаха Гуайдо. Хората на Радев в съвета гласуваха против тази позиция на България. Корнелия Нинова очаквано взе страната на Радев и заяви, че България не бива да се меси в политиката на други държави.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Венецуела раздели Радев и кабинета (ОБНОВЕНА)

Малко по-късно на нарочен брифинг ГЕРБ  обвини Радев, че е допуснал политически гаф и позицията си за ненамеса е сринал авторитета на България. "Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя позицията на българското правителство и застава зад нея, защото е нормална позиция на една европейска страна. Българският президент допусна политически гаф с една позиция, която подронва авторитета в България", коментира Биков.

С тази позиция ние подкрепяме нашите партньори Испания и Португалия, допълни още той и иронизира Румен Радев, който наскоро беше в Лисабон. "Не знам защо оттам не обяви позицията си за Венецуела?!", подигра го депутатът от ГЕРБ.

"Виждаме една позиция, която ни лишава от авторитет. На всичкото отгоре вътре има призив за разграничаване от ЕС", упрекна Биков държавния глава. Социалистите пък бяха разритикувани в неговите уста заради мекушавост - не заемали смелата европейска позиция.

В глобален план разделението за Венецуела е по оста САЩ - Русия. 19 европейски държави, Съединените щати, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави признаха Гуайдо. От европейските държави зад него са Германия, Великобритания, Испания, Дания, Швеция, Австрия, Полша, Холандия, Португалия, Латвия, Литва, Чехия, Финландия, България и др. Единствено Италия се обяви против и бламира обща европозиция. Единна позиция на ЕС няма и не може да има, се разбра от думите на еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини.

Поддръжниците на Николас Мадуро, обявен от САЩ и ЕС за нелегитимен, пък са Русия, Китай и Иран.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай