Още една тема сближи ПП и ГЕРБ

Няма проблем АЕЦ "Козлодуй" да работи с неруско гориво, уверяват от двете партии

Още една тема сближи ПП и ГЕРБ | StandartNews.com

Комисията по енергетика в Народното събрание прие тази седмица решение АЕЦ "Козлодуй" да премине към алтернативно ядрено гориво.

Това трябва да се случи до 2024 г., след като мине лицензирането на новия вид гориво, обясни пред БНТ Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната". "Това зависи от подаването на технически отчети от АЕЦ "Козлодуй" към Агенцията за ядрено регулиране. Последните отчети, по думите на Агенцията, трябва да бъдат предадени през април 2024 година", посочи той.

Това е изключително важен процес за българската енергетика, който води началото си от 2018 година, добави от своя страна Теменужка Петкова.

"Тогава беше подписан договор между "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй". Този договор съдържа ангажиментите на двете страни да изготвят технико-икономически анализ по отношение внедряване на горивото. Процесът беше финализиран с нов договор от 2019 г. - двете страни се договориха, че ще бъде изготвен анализ, който ще даде възможност за внедряване и лицензиране на ядреното гориво. В момента сме на този етап", посочи тя.

На въпрос има ли опасност АЕЦ "Козлодуй" да остане без ядрено гориво, ако процедурата се забави, Радослав Рибарски отговори:

"Правителството "Петков" беше първото, което взе решение на Министерски съвет този процес да бъде ускорен. Частта за ядреното гориво не става от днес за утре и именно целта на решението е да се направи всичко това да завърши в срок. Към момента няма опасения ядрената централа да остане без гориво. Има действащ договор за доставка и дори в сегашната ситуация той се изпълнява регулярно".

Той увери, че няма проблем АЕЦ "Козлодуй" да работи с неруско гориво.

Хората трябва да бъдат спокойни, че ядреното гориво за Шести блок е осигурено за години напред, добави Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай