Георги Недев: КЕВР запази независимостта си

Георги Недев: КЕВР запази независимостта си    | StandartNews.com

"КЕВР успя да запази независимостта си и да постави правилните условия на своята дейност в това време на промени в енергетиката, както и да придобие качеството на непреодолим принципен участник. Без него нямаше да е възможна либерализацията на енергийния пазар, "укротяването" на балансиращия пазар и началото на изпълнение на новата Стратегия във водоснабдяването и канализацията на Република България 2014-2023 г.". Това заяви зам.-председателят на БДЦ Георги Недев от парламентарната трибуна.

„В българската енергетика има някои слабости и несъвършенства, които трябва спешно да бъдат отстранени", категоричен бе той. Според него КЕВР е в правомощията си да поправи съществуващите несъответствия на пазара без да чака съответни законови промени, тъй като на този етап има конкретни пропуски на свободния пазар на електроенергия, които могат да доведат до изкривяване и нанасяне на вреди на участниците в него. Той смята още, че регулаторът трябва да направи промени и в правилата за търговия с електроенергия.

„Комисията трябва да потвърди и през 2016 г., че не е слаб и политически зависим енергиен регулатор. Трябва да продължи да съдейства за прозрачност на енергийния пазар с цел усъвършенстване на платформата "ден-напред", която вече е въведена и развитието на пазар "в рамките на деня", както и развитие на дългосрочните сделки. КЕВР трябва да продължи работа за премахване на модела "единствен купувач", а също и квотния принцип за разпределение на участието на производителите в регулирания пазар", отбеляза още депутатът от партия Български демократичен център.

Като съществена задача той посочи още и създаването на механизъм за компенсиране на инвестициите във ВЕИ и стимулиране на комбинираното производство на електро и топлоенергия в съответствие с Насоките за държавна помощ за екология и енергетика 2014 - 2020 г. От особена важност според Недев е и да се работи по посока развитието на пазара на природен газ в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай