Георги Марков звъни по тъмно на Борисов. Причината

Спомен на седесаря за най-големия митинг в София

Георги Марков звъни по тъмно на Борисов. Причината | StandartNews.com

Снощи се обадих на Бойко да го поздравя, че би отбой от тази лудост да се променя Трети март като национален празник. Спаси и местните избори и кандидат-кметове от дебат за или против 3 март, за Вазов или за Сорос и така - до края на света. Това заяви пред epicenter.bg Георги Марков. Преди два дни лидерът на ГЕРБ даде заден и обяви, че сега не е време да променяме националния празник, защото темата разделя нацията и трябва да бъде оставена на историците, но ако трябва, може да се стигне и до допитване до народа.

Борисов изтъкна, че този въпрос ще бъде изваден от дебата за конституционни промени, който предстои през тази парламентарна сесия.

Георги Марков припомня, че референдумът за националния празник се е състоял на 3 март 1990 г. на площад "Александър Невски“ и такъв референдум никога вече няма да има!

И разказва:

„На 3 март 1990 г. сутринта, когато въпреки студа и бръснещия вятър със снежинки, море от хора изпълни площад “Александър Невски“ и улица “Московска“, та чак до “Раковски“.

Мощните сканирания “Желю президент!“, разтърсиха синя София за рождения ден на незабравимия доктор Желев. И точно на този митинг, от трибуната на стълбите на храма, се направи предложението 3 март да ни стане Национален празник, прието с огромен възторг и вдигнати ръце “ЗА“!

Възторгът продължи на другия ден и в страната. Така два дни по-късно, на 5 март, комунистическото Народно събрание прие предложението на младата, но многомилионна опозиция.

Спор между СДС и БСП нямаше. Още по-малко дебат, защото СДС не беше в парламента, а влезе в него чак след изборите на 10 и 17 юни за Велико Народно събрание. Казвам го, защото още съм с акъла си, а вчера колега-депутат от СДС във Великото Народно събрание, едва ли не е изкарал по БНР, че по въпроса е имало парламентарен политически дебат по темата.

Седесарите, които извършиха промяната, пълнейки улици и площади в София, предложиха 3 март за Национален празник още преди Великото Народно събрание, а БСП кротко го прие, защото само то беше през март 1990 г. в парламента.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай