Ген. Радев: Президентът е длъжен да върне достойнството ни като нация

Ген. Радев: Президентът е длъжен да върне достойнството ни като нация | StandartNews.com

Президентът трябва да е гарант за националната сигурност. Той трябва да е наясно с проблемите и как да бъдат решавани. Длъжен е и трябва да върне достойнството ни като нация – в страната и извън нея". Това заяви ген. Румен Радев, кандидат за президент и върховен главнокомандващ, издигнат от БСП, по време на посещението си в с. Калояново. „Управляващите се страхуват от президент, който няма зависимости и когото не могат да контролират. Страхуват се от президент, който изразява интересите на народа и открито и смело ги отстоява", коментира още той.

„Дошло е време, в което ние, българите, да решим накъде ще върви България, време да поискаме нашият труд и вашият отдаден живот да получат уважение, признание и стойност", подчерта ген. Радев. Според него България е на кръстопът и в преломен момент. „Страната ни е заплашена. Конфликтите в Югоизточна Европа не са стихнали и продължават да се разпалват. Дестабилизацията в ЕС също продължава. Потокът с мигрантите се увеличава. Продължава социалното разслоение на хората, културната деградация", посочи кандидатът за президент. По неговите думи бедността расте, влошава се здравеопазването и образованието. „Хората водят унизителен живот с мизерни пенсии. Продължава несправянето с битовата престъпност. Едно е ясно – има криза на управлението, а в държавата има криза на ценностите", категоричен е той. Според него причините са, че дълго време нашите управници нямат ясна, дългосрочна визия как да се развива държавата.

„Тяхната визия се ограничава в рамките на мандата им. Няма държавническа воля да се вземат държавнически решения и да се налагат", каза още ген. Радев. Той е на мнение, че до голяма степен това се дължи на факта, че една партия се е сраснала с държавата. „Тя държи законодателната и изпълнителната власт, има влияние и в съдебната власт, неин е и президентът. Като добавим и медийния комфорт, се получава липса на контрол върху действията на тази партия. Има успокоение, самодоволство, а накрая страдаме всички ние. На това трябва да се сложи край", категоричен е той. Според него предстоящите президентски избори са най-близката и реална възможност България да тръгне в по-добра посока. Тези избори ще покажат, дали българите имат желание и воля за промяна. „Президентът не е месията. Но има достатъчно конституциои и законови правомощия, които, използвани адекватно и активно, да изпълнят със съдържание президентската институция.", каза още ген. Румен Радев.

„Безкрайно съм горд, че точно днес, на празника на цяла България съм тук, в град Съединение. Защото от тук започва нашето национално достойнство, защото преди 131 г. показахме на света, че можем сами да вземаме решения, и можем да вземем бъдещето си в ръце". Това заяви ген. Румен Радев по-късно при посещението си в град Съединение, по повод празника на града, където преди 131 г. започва съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Ген. Радев се срещна със симпатизанти и членове на левицата в клуба в града.
Кандидатът за президент поднесе цветя на паметниците на Недялка Шилева, ушила знамето на Съединението, както и Паметника на Съединението в града.

По време на своята обиколка той посети и Граф Игнатиево, където се срещна с граждани от града. Ген. Радев посети и Пловдив, като се разходи по главната улица на града, където хората му пожелаваха успех на предстоящите президентски избори, след което се отправи към Паметника на Съединението в града.

Днес ген. Радев ще посети и гр. Асеновград, където ще участва в празника на Съединението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай