Газовата политика: Москва не вярва на целувки

Лидерът на партия АБВ Румен Петков обвини премиера Борисов за забавянето на "Турски поток" през наша територия

Газовата политика: Москва не вярва на целувки | StandartNews.com

„Целувките с руския посланик са нещо различно от реалната политика в интерес на България, която очевидно заобикаля Борисов или Борисов заобикаля политиката…", категоричен бе в интервю за БНР лидерът на партия АБВ Румен Петков.

"На 1 януари „Турски поток“ през България няма да има, а ние сме обявили положителни резултати“, възмути се Петков в коментар на обвиненията на президента Владимир Путин, че София умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" през наша територия.

В предаването „Неделя 150“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев поясни: „Закъсняхме – да, но няма умисъл за забавянето заради Закона за обществените поръчки… Ние сме заинтересувани колкото се може по-бързо да се случи, защото това е нашият план за газовия хъб „Балкан“.

По думите на Петков от 1-ви януари България няма да транзитира газ и за това е виновен Борисов, „защото умишлено проваля обществената поръчка“.

„България, която е учила е Европа на трансфер на газ, ще бъде заобиколена от всичко, благодарение на Бойко Борисов и Сергей Станишев. Борисов провали съзнателно тази процедура. Борисов обича еднакво и Путин, и Тръмп. България вече не е фактор, защото Станишев провали „Южен поток“, а Борисов го досъсипа и днес българската икономика и българският бит ще плащаме транзитна такса на Турция“", каза Петков.

Според проф. Тасев страната ни няма да плаща транзитна такса през Турция.

И двамата се съгласиха, че на 1-ви януари 2020 година България ще изгуби 14 млрд. куб. м транзит, защото не е направила „Южен поток“, а Турция и Русия са направили „Турски поток“, и още - от новата година няма да има транзит през България за Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай