Газ има, цена няма

Втечненото гориво от САЩ удари коалицията, Денят Х е 18 май

Газ има, цена няма | StandartNews.com

 

  • Втечненото гориво от САЩ удари коалицията, Денят Х е 18 май
  • Докато Петков уговаряше танкери през Океана, Радев гради нови съюзи за петролното ембарго в Европа

 

Две визити зад граница, два червени флага в коалицията и една нова партия, вдигнала червен картон на властта, белязаха политическата седмица.

Вашингтон без среща с Байдън, но със среща с Камила Харис. С договорка за втечнен газ от САЩ, но без цена. Така приключи историческото посещение на премиера Кирил Петков зад океана. Резултатите от него тепърва ще стават ясни. Но докато феновете му следяха с възторг как  договаря синьото гориво за двата танкери, как отстоява позицията за войната в Украйна и как пламенно кани Световната банка на срещи в България, опонентите му се присмиваха на прашните обувки до камината на вицепрезидента, на скромното му посрещане в тясната стачка на международната финансова институция и на онлайн срещата с държавния секретар Антъни Блинкен.  

Случайно или не задокеанската визита на Петков съвпадна с важна европейско посещение на президента. Докато премиерът се бореше за газа в САЩ, в Прага

Радев се договори с чешкия си колега Милош Земан

България да се присъедини към групата на Унгария, Словакия и Чехия, които поискаха отсрочка от петролното ембарго на Брюксел за Русия.

В отсъствието на двамата първи началникът на отбраната  адмирал Емил Ефтимов пък съобщи, че купуваме италиански подводници втора ръка, за да си пазим морето.

Бизнесът пък втвърди позицията си срещу кабинет и обяви невиждан досега по мащабите си протест на 18 май, който се очертава тази драма да е със сериозния удар по коалицията.

Кирил Петков и енергийните експерти в управляващата коалиция вече се разминат в изявленията си колко ще струва втечненият газ.

Договорени са два танкера от САЩ, които ще пристигнат в България през юни, заяви при пристигането си на правителствения ВИП на летище "София" Кирил Петков. И увери: "Цената на синьото гориво ще е малко под тази, която е договорена с "Газпром"". Министърът на енергетиката в момента преговаря с Турция и Гърция за разтоварването на танкерите. Оттам те ще бъдат доставени до България по съществуващите газопроводи, уточни Петков.

Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби, цената още не е ясна, контрира шефът на енергийната комисия в НС Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната"). Тепърва ще се договори слот, на който да се разтоварват танкерите, допълни Рибарски. И уточни, че след като имаме сключени договори, ще станат ясни

датите кога ще бъдат разтоварени корабите

"От търговска гледна точка няма как днес втечненият газ от Америка да е на по-ниска цена от тръбния. Причината е, че разходите около доставката му го оскъпяват", охлади ентусиазма енергийният експерт на ДПС Рамадан Аталай. И отсече: "Договорката на премиера Кирил Петков за доставки на втечнен американски газ на намалена цена е като покупката на две филии хляб". "Защо не е от Алжир, от Катар този газ? Защо не е обща европейска доставка?", попита Аталай.

"Факт е, че България за първи път ще навлезе на пазара на втечнен газ като директен получател. Все още има неяснота относно доста елементи от формирането на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде тя", заяви и депутатът от БСП Драгомир Стойнов, бивш министър на икономиката. "Когато става въпрос за кораб, има много неизвестности. Може да има забавяне и съответно доставките да се оскъпят. Друго е, когато получаваш природен газ през тръба", коментира още Стойнев.

"Те ще се опитат да манипулират обществото. Казали са вчера, че

цената за юли ще е с 40 стотинки по-евтина

спрямо май и юни, а ние нямаме цена. Цената е 142 лева. Надявам се в тази цена да не е отчетен този евтин газ от САЩ, защото ако е отчетен, това означава че цената е доста по-скъпа. По формулата с руския газ цената би трябвало да е 110 лева. Ако американския газ е по-евтин, цената би трябвало да е под 110. Ако вкараме и по-евтиния азерски газ, цената трябва да стане още по-ниска", коментира още един бивш енергиен министър - Делян Добрев (ГЕРБ).

Препирните с газа разгоряха пламналия огън в коалицията заради решението на парламента за помощта към Украйна. След Христо Иванов и

Атанас Атанасов вдигна червен флаг на коалицията

Тя скърца, обяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Демократична България. И заяви, че ще иска специална среща с "Продължаваме промяната" за изглаждане на отношенията.

Едва заровили томахавките с решението, че влизането ни в еврозоната остава за 1 януари 2024 г., но ще има подробен анализ, Любомир Каримански и Асен Василев пак кръстосаха шпаги. Компромисите в коалицията са почти изчерпани, отсече Каримански.

ИТН реши да прекрои картата на Кърджалийския избирателен район, отделяйки със закон града от областта. Но срещна твърдия отпор на ДПС. Това може да стане само с референдум, контрира Хасан Азис. И заяви, че демокрацията става вече автокрация. За капак Бойко Борисов обяви, че и утре кабинетът да падне пак ще е късно. Защото "промяната" вече не била "подмяна", а "измяна".

В политическия хаос БСП доста хитро играе картите си. Докато другите се карат, Корнелия Нинова отбеляза червена точка със закона за колекторските фирми.

Макар едни от най-приближените й хора - депутатът Петър Кънев, да твърди, че

не работодателите, а народът сваля властта с протести

Денят Х за кабинета ще е 18 май. Мексиканската вълна от протести се събира на жълтите павета. Недоволството на енергетици, работодатели, ресторантьори, таксиджии, Възраждане и ВМРО ще очертае хоризонта на коалицията. Партиите вече стягат редици. Лавината с цените и предстоящата актуализация на бюджета ще определят кога ще е новият вот. А дотогава новата партия на Янев ще обикаля предизборно страната. Любопитно е, че обиколката започва точно от петък, 13-ти май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай