Габровски каза от кого очаква подкрепа в парламента

Страната ни разполага с изключително ограничено време, категоричен е той

Габровски каза от кого очаква подкрепа в парламента | StandartNews.com

"Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили и бих се радвал този кабинет да бъде избран с пълно мнозинство", заяви кандидатът за министър-председател проф. Николай Габровски след като представи предложения от него състав на кабинет и връчи изпълнения мандат на президента Румен Радев.

Номинираният за премиер изтъкна, че страната ни разполага с изключително ограничено време, в което да действа за справяне с кризата и за целта има нужда от работещо правителство и парламент. Ако изгубим следващите месеци, ще имаме тежки репутационни последствия и рискуваме да загубим безвъзвратно част от европейското финансиране, подчерта той.

"Изключително важно е това, че нямаме време – не става въпрос за абстрактна криза. По редица важни въпроси решенията трябва да се взимат през следващите месеци. Студентските изпити са дошли и подготвени, неподготвени - ще влезем в тях", изтъкна той.

Николай Габровски заяви, че е очертал приоритети по 7 теми, по които има мнозинство в 48-ото Народно събрание, а по останалите теми може "да има препирни между политическите сили".

Габровски определи членовете на предложения проектокабинет като високи професионалисти в своите области, хора с кариера, всички с управленски опит и без ярка политическа окраска, които ще дадат шанс и могат да изведат България от кризата.

Кандидатът за премиер заяви, че напълно самостоятелно е избрал състава на проектокабинета и не го е съгласувал с ГЕРБ-СДС. За същото потвърди и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Николай Габровски нито потвърди, нито отрече възможността да стане номинация за премиер на третия мандат, ако се стигне до такъв. Каза, обаче, че евентуален трети мандат би създал условия за задкулисни договорки между партиите и това може да остави съмнения у хората.

"Потенциалният старт на Министерски съвет с трети мандат ще бъде обременен с приказки, с които не искам името ми да се свързва. Третият мандат е хазарт и може да доведе до нови избори, което ще е катастрофа", каза Габровски.

Дори и да се съгласи да е евентуална номинация на третия мандат, обаче, Габровски изтъкна, че ще постави условие за свобода и независимост на действията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай