Габриел стопи ледовете. Нова ера в отношенията със Скопие

Ключово изказване на македонския външен министър

Габриел стопи ледовете. Нова ера в отношенията със Скопие | StandartNews.com

Скопие има готовност за преговори с новото българско правителство. Може да се стигне до необратим обрат. Думите са на македонския външен министър Буяр Османи, който се срещна вчера в Дубровник с вългарския вицепремиер и дипломат № 1 Мария Габриел.

Габриел успя да разтопи ледовете със Скопие и комшиите вече говорят за нова ера в отношенията си България.

Османи изпрати посланието си по време на 16-ото издание на международния "Дубровник форум“ в Хърватия. Тазгодишната тема на форума е "Навигация в глобалното разместване“.

Според Буяр Османи "конституционните промени в Република Северна Македония са сериозно предизвикателство" за страната. "Но, аз се надявам, че след сформирането на редовното правителство в България, както и с международната подкрепа за процеса, включитено и нашата готовност да преговаряме с новия български кабинет, може да се стигне до необратим обрат в нашия процес по евроинтеграция", каза Османи по време на дебата в панела - Западните Балкани: Нов евроатлантически момент.

Според македонското министерство на външните работи по време на дискусията Османи е развил тезата, че евроинтеграцията може да се ускори с модела - "Повече интеграция, преди членството". Това би означавало по-етапна интеграция на страните-кандидатки, чрез достъп до средствата от ЕС и други предимства от процеса по присъединяване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай