Понеделник,

Френският посланик разкри има ли промени в предложението за РСМ

От: Стандарт -
5433
Френският посланик разкри има ли промени в предложението за РСМ
A
A
A

Вчерашното предложение на Франция към България и Република Северна Македония за разрешаване на спора е идентично с първоначалното, което бе гласувано в българския парламент. Това каза френският посланик у нас Флоранс Робин.

"То /предложението, бел.ред./ не е по-различно от първото и защитава изцяло правата на малцинствата в Общността, включително и на българите. Документът е идентичен с първия, гласуван вече в българския парламент, и не се нуждае от ново разглеждане у нас", каза пред Евронюз дипломатът и подчерта, че "Париж не е оказвал натиск на България в спора,".

Документът е издържан в духа на предишното споразумение, което българският парламент вече гласува и няма нужда да се разглежда отново. Това е едно компромисно предложение. То не преразглежда, а прецизира предишния документ. Фиксирахме рамка за добросъседство в отношенията между двете държави и потвърждава ангажимента на Северна Македония в защита правата на малцинствата в общността, каза още Флоранс Робин.

Посланик Робин недоумява защо Скопие твърди, че т. нар. втора редакция на Френското предложение е по-добро от първото. Тя беше категорична, че именно ЕС ще е гарант за спазване на условията от страна на югозападната ни съседка."Как ЕС ще гарантира това? Преговорите не са започнали. Съвета на ЕС годишно оценява напредъка на Северна Македония. Програмата по напредъка ще бъде оценявана от всяка една държава членка. Ние ще гарантираме", каза още тя.  

Източник: БГНЕС


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички