Финансист № 1: Актуализация ДА, нов дълг - НЕ

България разполага с малко над 2 млрд. лв.

Финансист № 1: Актуализация ДА, нов дълг - НЕ | StandartNews.com

Актуализация на бюджета е била необходима, но кабинетът „Борисов 3” не я е направил. Нов държавен дълг не се налага, страната се вмества в заложения дефицит от 4,9 милиарда лева. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев в предаването „120 минути” по бТВ. Той съобщи колко са парите в държавата в момента.

ВИЖ ОЩЕ: Невероятно! Фирма за копане къта 32 милиона в кеш

Те са малко над 8 млрд. лева, но  5,5-6 млрд. лв. от тях не можем да пипаме. Това са Сребърният фонд, Фонда за възстановяване на АЕЦ „Козлозуй” и още няколко пера, каза Василев.

ВИЖ ОЩЕ: Министър Василев изумен! Фонд с 1 милиард – на загуба

Така в момента България разполага с малко над 2 млрд. лв.

Изпълняваме бюджета, както е заложен. Приходната част се изпълнява точно. Имаше малко изоставане в акцизите, което се навакса. Разходната също се изпълнява, каза Василев. И обясни, че когато има непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи.

Няма да има проблем да останем в рамките на дефицита, но това не означава, че не трябва актуализация, за да се види къде как ще се харчи, каза Василев.

Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходи и разходи е нарушен. А от това, че има наложителни разходи, които не са предвидени. Това се компенсира от други пера, допълни министърът.

За да продължим мярката с пенсионерските 50 лв. на месец всяко министерство даде по 0,8 % от бюджета си – основно разходи за персонал, които бяха насочени към пенсионерите, каза Василев.

810 млн. лв. са изразходвани в последния момент от кабинета „Борисов” в графата непредвидени разходи.

237 млн. са били за подкрепа на мерките за заетост – 60/40, 80/20. Два пъти са давани по 105 млн. за мерките са пенсионерите, 170 млн. са отишли при Здравното министерство за купуването на Ремдесивир и на допълнителни ваксини. С непредвидени разходи за покрити след месец март 1000-та лева месечно за медиците на първа линия. Всичко това е било бюджетирано до март месец, след това е осигурявано от други пера. В непредвидените разходи има и за военна техника, и 20 млн. на БНТ за покриване на такси, които не са били платени, каза още министър Василев.

Той заяви, че няма обяснение защо 100 млн. са изплатени като непредвидени разходи за инфраструктура за новия боен самолет – изграждане на хангари, а не са били планирани в бюджета от самото начало.

Асен Василев съобщи, че от понеделник започват проверките на фирмите с голяма касова наличност. Проверките на големите данъкоплатци вече са стартирали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай