Филиз Хюсменова и Валентин Тончев пренесоха духа на Франция в парламента

Уникални изпълнения на ученици и студенти огласиха Народното събрание

Филиз Хюсменова и Валентин Тончев пренесоха духа на Франция в парламента | StandartNews.com

Източник: Народно събрание

Духът на Франция пренесоха в парламента зам.-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова и председателят на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев. 

По повод 20 март - Международния ден на франкофонията те представиха в Мраморното фоайе на НС уникалната изложба „Франкофония и университетска дипломация“. 

Събитието, организирано от Хюсменова и Тончев в партньорство с посолствата на Френската република, Конфедерация Швейцария, Кралство Мароко и Румъния в България, бе в чест на 53-ата годишнина от създаването на Международната организация на франкофонията.

Експозицията включвa 20 пана, които показват различни аспекти от дейността на представителите на академичния свят във франкофонското пространство.

Днешният ден е истинско тържество на свободолюбивия дух, на неизчерпаемия стремеж към културно обновление и към развитие, заяви зам.-председателят на НС Филиз Хюсменова. Тя изрази задоволството си, че законодателната институция е домакин на подобно събитие. 

Така се утвърждават ценности като мир, демокрация, толерантност и солидарност, подчерта Хюсменова. По думите й френският е езикът на красотата, дипломацията и културата.

Нарастващата сложност на глобалните, мултилатералните и трансграничните предизвикателства налагат създаването на пространство на диалог и сътрудничество между политици, дипломати, академични лица и научни работници, посочи председателят на парламентарната Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев. Той припомни, че България въвежда изучаването на френски като първи чужд език в края на XIX в. и се присъединява към Международната организация на франкофонията през 1993 г. по инициатива на президента Желю Желев.

Посланикът на Френската република в България Жоел Мейер определи отбелязването на Международния ден на франкофонията и като празник на динамизма на парламентарната дипломация. Според него френският се превръща все повече в език, свързан с бизнеса, науката и иновациите.

Ролята на България за развитието на франкофонското пространство изтъкна доайенът на дипломатическия корпус у нас Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралско Мароко у нас. В събитието участваха още посланиците на Румъния Н.Пр. Бръндуша Йоана Предеску и на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер.

В откриването на изложбата участваха хорът на 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и хорът към Софийския университет „Linguaccord”. На събитието присъстваха още народни представители, преподаватели по френски език, общественици, журналисти, представители на дипломатическия корпус и на Френския културен институт в България.

 

Снимки: Народно събрание
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай