Фандъкова: Водачите на протеста искат насилие

Тя категорично отрече, че ГЕРБ с предложението си за нова конституция опитва да "протака"

Фандъкова: Водачите на протеста искат насилие | StandartNews.com

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се опасява, че организаторите и участници в протеста в София търсят изблици на насили, с което да радикализират действията си и да застрашат реда. В същото време, макар и да подкрепят исканията, по-голямата част от софиянци са против блокадите по важни кръстовища.

"Столицата е доста напрегната, особено по отношение на движението. Всеки ден все повече автомобили се прибират в София. Продължаващите ремонти и блокади затрудняват движението. Докато с ремонтите те ще приключат, но другата част доста притеснява софиянци", обясни Фандъкова.

"Надявам се до началото на учебната градина, да има решение и градът да функционира нормално. Над 45 дни организаторите отказват да спазват закона при това с искане за спазване на закона. Все повече хора разбират, че блокирането на кръстовищата затрудняват обикновените хора, а не олигарсите, защото те не се возят в тролеите. Те дори не заявяват протестите в общината, за да може полицията да създаде необходимата организация да не се пречи на другите хора", обясни Фандъкова.

"Протестът от протест срещу властта се превърна в протест срещу хората. Затова има и подписки за прекратяване на блокадите. Получава много сигнали във връзка с блокадите. Това не може да продължава дълго. Необходимо е градът да продължи да функционира, давайки възможност на хората с различно мнение да го изявяват свободно и мирно", каза още столичният кмет.

Столичният кмет посочи също, че добро място за протестиране е Триъгълникът на властта, но се обяви категорично против блокирането на кръстовището на Ректората.

"Блокадите не отговарят на закона. В голямата си част хората не подкрепят блокадите", добави Фандъкова. По думите ѝ, полицията може да вземе решение за премахването на блокадите.

Фандъкова обаче добави, че организаторите на протестите по този начин търсят провокации и изблик на насилие. Тя добави, че нейни представители постоянно са в контакт с протестиращите, но вторите отказват да пуснат през кръстовищата дори само градския транспорт.

Столичният кмет категорично отрече тезата, че ГЕРБ с предложението си за нова конституция се опитва да "протака". По думите ѝ, заявката на премиера е промяната да се случи законно в Народното събрание.

"Категорично не се страхуваме от служебно правителство на президента Радев, работила съм при всякакви правителства", добави кметът на София.

Столичният кмет коментира и информацията, че по време на откриването на третия лъч на метрото, там ще се проведе антиправителствен протест.

"Днес се реализира план, заложен преди десетки години - през 1972 година - да се изградят три лъча на метрото. Днес е важен ден, защото до вчера имаше две линии на метрото, а от днес ще имаме цяла метромрежа, която ще предстои само да се разширява. Това е огромен успех за софиянци.

Днес трябва да поздравим хората, които четири години работиха под земята. Да протестираш пускането на метрото, за мен това е грозна провокация. Там ще бъдат хората, на които трябва да благодарим, които са строили при изключително тежки условия", обясни Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай