Фалстарт на вота

Фалстарт на вота | StandartNews.com

София. Провалиха се дебатите по първия вот на недоверие срещу правителството. Поради липса на кворум от 121 депутати заседанието не бе открито. След 15-минутна почивка кворум отново не бе събран и председателят на парламента Михаил Миков разпусна депутатите. Дебатите са отложени за утре.

За началото на заседанието в 9 ч. сутринта се регистрираха само 93 души. ГЕРБ бяха в залата, но не се регистрираха.

Депутатите от Атака, които обикновено осигуряват кворум на БСП и ДПС във важни случаи, са на семинар в Брюксел. "Да видите кой държи правителството", обясни през смях депутатка от ГЕРБ, като имаше предвид националистите.

В почивката в кулоарите вървеше суетня на БСП и ДПС да съберат нужните гласове, тъй като в залата не са присъствали и 23 души от двете управляващи партии - БСП и ДПС имат общо 120 депутати. 

Депутати от БСП в кулоарите се възмущаваха на колегите си от ГЕРБ, че не са проявили политическа отговорност, и се заканиха, че след почивката те пък няма да се регистрират. "Да ги видим как ще искат вот на недоверие", говореха си червените.

Пред северния вход на Народното събрание имаше малка група протестиращи от инициативата "На кафе пред парламента".

В кулоарите:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи вота за успешен. Според него липсата на кворум е показала, че трите партии не подкрепят правителството на Пламен Орешарски.

Сергей Станишев, който също не се регистрира за заседанието, смята, че вносителите на вота са се уплашили от дебатите и затова са провалили кворума. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан нарече акта на ГЕРБ "тарикатлък" и изрази увереност в кабинета "Орешарски". Той коментира, че вотът може да се провали, акои  на утрешното заседание не се събере кворум за дебати. 

На това мнение е и председателят на парламента Михаил Миков. Той също смята, че ГЕРБ се страхуват от разисквания на вота на недоверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай