Европейските социалисти ще настояват за специална политика за бежанците

Европейските социалисти ще настояват за специална политика за бежанците | StandartNews.com

Добрич. „Ние се нуждаем от специална политика за бежанците. Имам предвид страните като България, Гърция, Италия, Малта, които са външна граница на ЕС. Специалната политика включва повече средства и повече съвместна работа с европейските агенции, които се грижат за сигурността на границите. Малко над 10 млн. евро, които са предназначени за бежанците за България до 2020 г. не са достатъчни. Те са една капка в морето", каза в Добрич Илиана Йотова, която бе на предизборна обиколка в областта.

Пред медиите Йотова изрази увереност, че през октомври правителствата на страните членки на ЕС ще изпратят водачи и лидери, а не просто чиновници, за да има една силна ЕК.

"С една силна ЕК може да се реши въпросът с дискриминацията в 21 век спрямо български и румънски работници. Виждате, че на този етап, в този си състав ЕК се опитва само да прави забележки, които никой не спазва. Ние искаме по-строги санкции за страните, които си позволяват да разделят хората в Европа на две качества", заяви още кандидатът за евродепутат от КБ.

Тя коментира и факта, че страната ни още не е част от Шенгенското пространство, като заяви, че тя самата стои зад идеята ЕК да направи цялостно преработване на Шенгенското законодателство.

"До този момент решенията за Шенген се вземаха само от Съвета на министрите. Сега ЕК също ще има дял във вземането на тези решения, като към техническите критерии, пак повтарям, България отдавна е изпълнила, ще има и политически критерии", поясни Йотова, като добави, че се предлагат и изненадващи проверки на всички държави, а не само страни като България, Румъния и Хърватия, влязла в съюза след нас.

Според Йотова реализациятана проекта Южен поток не бива да се спира. „Ако чрез построяването на Южен поток се прави опит да се налагат санкции срещу Русия, то тогава защо по същия начин не се налагат санкции със затварянето на Северен поток, който храни с газ Централна и Северна Европа.

"Защо отново трябва да има загуби за държави в Източна Европа", попита риторично Йотова и допълни: „Южен поток не е нито български, нито австрийски проект, Южен поток е европейски проект".

В отговор на питане тя увери, че през следващия програмен период програмите за кандидатстване за евросредства за бизнеса ще са по-опростени, като увери, че ЕП и ЕК са улеснили механизма и достъпа. „Нашето желание, на европейските социалисти, е в проектите да се стигне до съотношение 70:30, т.е. 70 на сто от европейските институции да финансират даден проект, а 30 на сто да е участието от българските бенефициенти. По някои ппрограми това беше постигнато" – увери Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай