Еврокомисар със заръка към Денков. Голямата задача

Дидие Рейндерс коментира правосъдната реформа у нас

Еврокомисар със заръка към Денков. Голямата задача | StandartNews.com

България трябва да има наистина действаща комисия против корупцията. Тази заръка даде еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на премиера Николай Денков. Рейндерс е на официално посещение в София днес.

Държавите в ЕС трябва да са пример за това как трябва да изглежда върховенството на закона за останалите страни и за тези, които искат да влязат в евросъюза, посочи еврокомисарят.

"Имахме среща с комисаря по правосъдие, в която обсъдихме напредъка на България в последните месеци по осъществяване на реформите в правосъдието, промените в конституцията и антикорупционната комисия, и също така с правата и контрола върху главния прокурор”, каза Денков след разговора.

„От друга страна обсъждахме  и това, което предстои - как тези промени в конституцията и в законите трябва да бъдат въведени в реалния живот, така че да не повторим грешки. Знаем от минали опити за реформи - например, специализирания съд, който не изпълни очакванията, които бяха заложени, и трябваше да бъде закрит", допълни премиерът.

"Дискусията беше много конструктивна. Практически сме на едни и същи позиции - изключително важно е темпото да не се забавя в следващите седмици и месеци да бъдат избрани съставите, както на антикорупционната комисия, така и на съдебните и прокурорски съвети. И те да бъдат запълнени с хора, които имат необходимите експертни и морални качества, и да могат да реформират системата в посока, която очакваме всички - а именно съдебната система да бъде независима, а системата на прокуратурата със следствието и службите в МВР да могат да проверят всяко обвинение, да съберат доказателства, да ги предадат в съда и да има присъди. Това е задачата. Тя е ясна на всички", подчерта премиерът.

"В целия този процес разчитаме подкрепата на ЕК, на други партньорски институции, каквато е Венецианската комисия, на Швейцарския институт. Това са международни институции, които имат експертиза и авторитет да валидират процесите, които ние осъществяваме тук", каза още Денков.

"Срещата ни с премиера беше много ползотворна. Реформите в конституцията, на правната система, борбата с корупцията, отговорността на главния прокурор - това са много важни неща. Трябва да има действаща комисия срещу корупцията. Ще отнеме време, за да се въведат тези реформи. Важно е да се работи с всички заинтересовани страни, които могат да предоставят помощ и препоръки. Що се отнася до борбата с корупцията - комисията Греко е важен партньор", посочи еврокомисар Рейндерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея:---- https://do.my/viagra

Откажи