Евродепутати искат разследване на Сидеров за офшорки

Евродепутати искат разследване на Сидеров за офшорки | StandartNews.com

София. Евродепутати от различни парламентарни групи подписаха отворено писмо до европейски и български институции с искане за разследване на лидера на "Атака" Волен Сидеров относно манипулация с офшорни сметки.

В писмото се представя случай от 2009 г., когато 39 кандидат-депутати от „Атака" са подписали гаранции за кредит от една офшорна фирма към друга, а впоследствие 17 от тях са станали народни представители. Те са станали гаранти на кредити на стойност 150 000 евро, взети от офшорна компания. Ръководството на партията и лично Волен Сидеров са обяснявали на кандидат-депутатите, че са подписали "декларации за лоялност" или "договори за лоялност". Прокуратурата не е разпитвала Волен Сидеров по скандала, а сигналите до НАП и ДАНС са останали без отговор, се споменава в писмото. В него се пита още: защо Сергей Станишев не е заел отношение; защо прокуратурата е прекратила производство по случая; не е ли най-голямото престъпление възможността за манипулиране на демокрацията с такива подписани документи. Евродепутатите питат защо българските органи, които са били сезирани през 2009 г. за случая, не са се задействали.

Писмото е адресирано до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, президентът на Европейската комисия Жозе Барозу, вицепрезидентът на ЕК Вивиан Рединг, председателя на Комитета по Конституционни въпроси към ЕП. Копие от писмото е адресирано и до българските институции - председателя на 42-рото Народно събрание Михаил Миков, премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Зинаида Златанова, главния прокурор Сотир Цацаров.

Под писмото са се подписали евродепутатите Филип Качмарек от ЕНП, Александър Мирски от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Нирж Дева от групата на Европейските консерватори и реформисти, Хану Такула от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, Роджер Хелмер от групата Европа на свободата и демокрацията.

От ГЕРБ очакват председателят на парламента Михаил Миков и главният прокурор Сотир Цацаров да обърнат внимание на сигналите, които идват от европейски депутати по случая с Волен Сидеров, настоя депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг в парламента. "Тонът на писмото е изключително остър и се посочва, че такива практики застрашават сигурността не само на България, но и на ЕС като цяло", заяви Димитър Главчев от ГЕРБ. „Това е помощ от ЕС, която е една от последните, на които можем да се надяваме", коментира Главчев.

От „Атака" казаха, че писмото идва във време, когато в Комисията за конфликт на интереси, оглавявана от Сидеров, има сигнали срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Днес партия ГЕРБ разпространи масово казуса, но още снощи първата информация за писмото изтече по ТВ СКАТ, от която тръгна политическата кариера на Сидеров, а сегашният ѝ собственик Валери Симеонов води конкурентната националистическа партия НФСБ. Симеонов е и бивш кум на лидера на "Атака".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай