Четвъртък,

Ето защо главсекът на МВР бе уволнен. Мотивите

От: СТАНДАРТ -
Ето защо главсекът на МВР бе уволнен. Мотивите
A
A
A

Служебното правителство даде отговор на въпроса защо главният секретар на МВР Ивайло Иванов бе уволнен.

Основен мотив за отстраняването му от длъжност е полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от мотивите към решението от петък, с което МС предлага на президента Румен Радев да издаде указ да освобождаването на Иванов.

Според тях Иванов е нарушил основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

По време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък. Визират се действията на 2-ри септември, когато напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и са допуснати сблъсъци, при които са пострадали хора с агресивно поведение, но също така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

В правителственото решение от петък е посочено, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици.

 „Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите. Като утежняващи обстоятелства се явяват обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с престъпността и опазване на обществения ред. При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти,  което е основание за прекратяване на правомощията му на основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за Министерството на вътрешните работи.”, пише в мотивите.

Още в петък вечерта президентът подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички