Неделя,

Ето какво обеща Петков на стопаните от Садово

От: Стандарт, снимка trafficnews.bg -
1322
Ето какво обеща Петков на стопаните от Садово
A
A
A

Държавата ще обезщети всички стопани, чиято продукция е частично и напълно унищожена от градушката преди седмица в Садово=

Максимално бързо ще бъдат възстановени средствата на земеделците в Садово. Идеята е парите да бъдат инвестирани в нови насаждения и земеделските производители да могат още тази година да имат реколта. С това се ангажира премиерът Кирил Петков, който пристигна днес край Пловдив заедно с министъра на земеделието Иван Иванов, съобщи trafficnews.bg. 

Визитата идва след продължили дни наред протести на земеделците, които блокираха дори пътя от Пловдив към Хасково, Свиленград и Турция. 

"Хора, които са се трудили много, цялата им реколта е унищожена. Ще можем да възстановим средствата максимално бързо, за да може те да засадят отново и да получат реколтата си тази година", коментира Петков. 

Той поясни, че парите ще бъдат изплатени в рамките на един месец и ще има както за тези, чиято реколта е напълно унищожена, така и за земеделците с частични щети. До момента към Министерството на земеделието има подадени 39 заявления, като днес изтича крайният срок за заявяване на компенсацията. Поисканата помощ касае унищожена реколта, разположена на 2400 декара.

"Реколтата ми от пъпеши е унижожена на 80%. Настоявам за адекватни мерки и обезщетение на 100% за претърпените загуби”, каза производителят от Садово Костадин Радков спед срещата си с премиера на полето край града. 

По повод възмущението на хората, че отново не са изстреляни противоправни ракети заради прелитащ самолет и това е довело до унищожената реколта, министър Иванов коментира, че до края на деня ще са изяснени всички детайли - защо се е стигнало до тук. 

"Днес има заседание на междуведомствена група - да изчистим неяснотите, които са довели до подобен инцидент и да не се случва повече. До края на деня ще изчистим тези детайли, защото полетите не се управляват от нас", посочи Иванов. 

Петков обеща пълна прозрачност при изплащането на компенсации, както и на пари по предстоящите програми. 

"Ще гарантираме всички земеделски представители да са равни пред държавата", посочи още Петков. 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички