Ето ги заплатите на новите депутати

Месечното възнаграждение се увеличава, ако участват в комисия

Ето ги заплатите на новите депутати | StandartNews.com

Новите депутати ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от народните представители в предишния парламент. Един депутат получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието. Така основната заплата на народните представители става 5145 лева. 

Месечното възнаграждение се увеличава, ако участват в комисия. А председател може да взима до 6945 лева.

Председателят на парламента пък, по правило, взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на Народното събрание ще получава основно възнаграждение от почти 8 000 лева. 

Увеличава се и заплатата на президента - основното трудово възнаграждение на държавния глава вече е 10 290 лева.

Обикновено възнагражденията в обществения сектор се движат със стрелка нагоре 4 пъти годишно, което увеличава и депутатските заплати. Според Мика Зайкова за времето, в което депутатите няма да направят правителство, ще вземат около 40 хиляди лева на фона на ниските заплати на обикновените хора.

"Направо ужасно, като имаш предвид, че 75%от българите не могат да си плащат сметките. Едва ли болшинството ще си намали паричките и честно да кажа - не вярвам, защото те знаят, че са за малко и идват нови избори. Те все пак трябва да захлебят нещо и това не са парите, които слагат в сметките си, защото това са им парите за харчалък", коментира пред България Он Еър бившият председател на НС Мика Зайкова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай