ЕС ни даде отсрочка за вноската в бюджета

ЕС ни даде отсрочка за вноската в бюджета | StandartNews.com

Брюксел ще преразгледа исканията си за доплащане

Деветте страни членки на Европейския съюз, които трябваше до 1 декември да довнесат средства в евробюджета, ще получат отсрочка до 1 септември следващата година, предаде БНР.

Това решиха финансовите и икономически министри на 28-те страни членки, след като Великобритания, която трябва да доплаща най-много - 2 милиарда и 100 милиона евро, категорично се противопостави на новите изчисления и обяви, че няма да плати исканата допълнителна сума. Решението, взето в петък следобед, дава възможност допълнителните плащания да бъдат направени на вноски.

Доплащанията бяха определени след преизчисляване на икономическия растеж на всяка от страните членки. Това доведе до огромен скандал между Великобритания и ЕС, като британският премиер Дейвид Камерън категорично отказа да плати сумата. В петък бе договорено Лондон да получи отсрочка до 1 септември 2015 година, както и да плати по-малка сума, тъй като се ползва с отстъпка, договорена още от Маргарет Тачър. По-късно бе съобщено, че всички страни, които имат да доплащат, ще получат същата отсрочка.

България също трябва да внесе допълнителна сума - за нашата страна тя е 7 милиона евро.

Европейската комисия ще преразгледа своите искания към страните от ЕС за корекции на вноските им в бюджета на ЕС, които тази година превишиха 9 милиарда евро, заяви и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева след заседанието на Съвета на ЕС по икономика и финанси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай