ЕС хвърли бомабата! Още 6 месеца санкции срещу Русия

Ограничителните мерки са до 31 януари 2024 година

ЕС хвърли бомабата! Още 6 месеца санкции срещу Русия | StandartNews.com

Това, което реши Съветът на Европейския съюз е да удължи с шест месеца до 31 януари 2024 година. Ограничителните мерки са насочени към конкретни сектори на икономиката на Руската федерация, се посочва в днешно съобщение.

В него се припомня, че тези санкции, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. насам като реакция на непровокираната и необоснована военна агресия на Русия срещу Украйна.

Към момента те се състоят от широк спектър от секторни мерки, включително ограничения по отношение на търговията, финансите, технологиите и изделията с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки.

Те обхващат също: забрана на вноса или трансфера по море на суров нефт и някои нефтопродукти от Русия в ЕС, изключване от системата SWIFT на няколко руски банки и преустановяване на дейностите по излъчване и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии.

Те включват: ограничения върху икономическите отношения с незаконно анексирания Крим и град Севастопол, както и с неконтролираните от правителството зони на Донецка и Луганска област; индивидуални ограничителни мерки (замразяване на активи и ограничения за пътуване) на широк кръг физически лица и образувания, както и дипломатически мерки.

От 24 февруари 2022 г. насам ЕС прие 11 пакета от санкции.

Европейският съвет изтъква отново, че решително осъжда агресивната война на Русия срещу Украйна, която представлява явно нарушение на Устава на ООН, и припомня непоколебимата подкрепа на Европейския съюз за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и неотменимото ѝ право на самоотбрана срещу руската агресия.

Европейският съюз ще продължи да предоставя солидна финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай