ЕРП-тата пак искат скок на тока с 25%

ЕРП-тата пак искат скок на тока с 25% | StandartNews.com

Електроразпределителните дружества и топлофикациите искат шоково поскъпване на тока и парното от 1 юли. Поскъпване на нощната тарифа на тока с 25 на сто от юли са поискали ЧЕЗ и "Енерго-Про". Това става ясно от заявленията, които дружествата са подали в Комисията за енергийно и водно регулиране.

От ЧЕЗ настояват и за скок от 9 на сто за дневната тарифа, а от "Енерго-Про" - за 2,6-процентно увеличение. Топлофикациите искат цените им да скочат през лятото. Те настояват още да има и поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли от 5 до 46%. В София предложеното увеличение е със 17,47 на сто. Пловдивското дружество иска поскъпване с 32,11%, а врачанската топлофикация е настояла за увеличение на цената с 46,97 на сто.

Във Варна топлата вода да струва с 5,56% повече, в Плевен - с 15,66 на сто, във Велико Търново - с 16,75%, настояват местните дружества. Само топлофикацията в Бургас е поискала намаление с 2,13%. От 1 април цената на парното бе намалена с между 6 и 13 процента за различните топлофикационни дружества. За София намалението бе с 10%. Понижението стана възможно след предложението на "Булгаргаз" да се намали цената на газа с 13%. Тези предложения тепърва ще се разглеждат от комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай