Ердоган се обади на Радев за солидарност

Радев е поставил въпроса за облекчаване на превоза на българи с онкологични заболявания

Ердоган се обади на Радев за солидарност | StandartNews.com

Битката с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това беше общата позиция на държавните глави на България и на Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, които проведоха днес телефонен разговор по инициатива на турския президент. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев е поздравил своя турски колега за предприетите мерки в борбата с коронавируса и оказване на социална и икономическа подкрепа на засегнатите, която да смекчи негативните ефекти от кризата. Радев е изразил признателността си за бързата реакция на Турция, която първа предостави на страната ни медицински материали и предпазни средства. Реджеп Тайип Ердоган е отбелязал съдействието на Турция при евакуирането на 46 български граждани от Мароко.

В условията на тази криза България и Турция отново доказаха, че са добри приятели и съседи, е била позицията на двамата президенти. Румен Радев е благодарил за своевременното решение на турската страна за пропускане на тежкотоварните камиони през българо-турската граница без да се прилага 14-дневна карантина за шофьорите, което е от значение не само за двете страни, а и за Европа. Да бъде преустановена наскоро въведената практика транзитно преминаващите през България турски граждани да информират предварително чрез дипломатическо или консулско представителство за пътуването си, е призовал президентът Ердоган.

Румен Радев е поставил въпроса за облекчаване на превоза на български граждани с онкологични заболявания, чието животоспасяващо лечение се провежда в болници в Турция. Президентът Ердоган се е ангажирал да постави въпроса за разрешаване в ресорните министерства. Турският президент е призовал за гъвкавост и разрешение на износа на етанол от България за Турция, необходим за производство на дезинфектанти. Президентът Радев е подчертал, че при първа възможност страната ни приоритетно ще възстанови доставките на етанол за своята съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай