Ердоган с ключово изказване за Крим

Турция ще продължи да посредничи между Русия и Украйна, за да осигури мир в региона, каза президентът

Ердоган с ключово изказване за Крим | StandartNews.com

Анкара подкрепя териториалната цялост на Украйна и отхвърля незаконното анексиране на Крим, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Връщането на Крим на Украйна, от която той е неделима част, е задължително според изискванията на международните закони," заяви Ердоган във видеопослание до инициативата "Кримска платформа", която се провежда в Киев.

Ердоган заяви, че Анкара ще продължи да подкрепя "Кримската платформа", която бе създадена, за да реши кримския въпрос по мирен път.

"Турция не признава анексирането на Крим и още от първия ден твърди, че тя е нелегитимна и незаконна", категоричен е той.

Президентът изтъкна, че защитата на териториалната цялост и суверенитета на Украйна е от значение не само за регионалните но и за глобалните сигурност и стабилност.

"Обезпечаването на сигурността и просперитета на нашите сънародници - кримските татари, също е сред приоритетите на Турция".

Ердоган призова за освобождаването на Нариман Джейлал, заместник-председател на Меджлиса на кримските татари и още поне 45 техни представители, които бяха арестувани от Русия през 2021 г.

"Кримските татари, които преживяха много болка през историята, се борят за мирен живот в своята родина. Турция ще продължи да подкрепя правителството на Украйна и кримските татари в този процес", заяви Ердоган.

Той добави още, че Турция ще продължи да посредничи между Русия и Украйна, за да осигури мир в региона.

Епицентър.БГ

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай