Експерти умуват за Бузлуджа при Вежди

Експерти умуват за Бузлуджа при Вежди | StandartNews.com

Питат "Позитано" 20 ще стопанисва ли чинията

Министърът на културата Вежди Рашидов се зае с дебата, свързан с възстановяването на бившия дом-паметник на Бузлуджа. В последните дни темата нажежи страстите.

Работна група от експерти се събра днес в министерството на културата - на срещата присъстваха съветникът на министър Рашидов проф. Николай Овчаров, авторът на паметника арх. Георги Стоилов, председателят на СБА арх. Георги Бакалов, шефът на СБХ Любен Генов, директорите на дирекции в МК архитектите Уляна Малеева и Димитрийка Добрева, Галина Стоянова, кмет на Казанлък. Младата архитектка Дора Иванова, която е разработила идейна консервация за паметника, представи вижданията си. "В паметника на Бузлуджа синтезът между монументалното изкуство, дело на 18 автори, и архитектурата не беше случаен, но след толкова години разрухата си е казала думата", коментира Рашидов. Той увери, че ще се съобрази с мнението на автора - архитект Георги Стоилов, и на специалистите.

Първа стъпка от възстановяването на паметника е изясняването на статута му, реши работната група. По време на първия кабинет "Борисов" държавата прехвърля паметника на БСП. Но оттогава до днес Столетницата отказва да влезе във владение, защото ремонтът и поддържката на монумента са твърде скъпи. Губернаторът на Стара Загора ще влезе във връзка с Корнелия Нинова, за да разбере намеренията на "Позитано" 20. До уреждане на административните въпроси около статута, екип, в който участват и арх. Стоилов и Дора Иванова, ще работят по художествените детайли.

По-късно Рашидов се срещна и с новоизбрания председател на парламентарната Комисия по културата и медиите Славчо Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай