Експерти искат Борисов лично да поведе преговори за кабинет

Има шанс за съставяне на кабинет с участието на системни формации

Експерти искат Борисов лично да поведе преговори за кабинет | StandartNews.com

Резултатът от току-що проведените парламентарни избори показва, че ГЕРБ-СДС и лично Бойко Борисов трябва да поемат политическата отговорност и да инициират преговори за съставяне на правителство. Това мнение изрази пред БНТ специалистът по конституционно право Борислав Цеков.

Той вижда шанс за съставяне на кабинет с участието на системни формации, включително и "Демократична България".

"След като вотът предлага такава фрагментирана конфигурация, значи трябва да има диалог. Затова се надявам, че ГЕРБ ще предложат този път добре обмислена формула, около която да се формира мнозинство. Мисля, че подходът им от предните избори - с излъчване на контактна група - не трябва да бъде прилаган. Трябва да се поеме политическа отговорност. Те победиха отчетливо в изборите, и трябва на политическо ниво да започнат разговори, включително водени от лидера. Това вече ще покаже реален ангажимент за съставяне на правителство. Мисля, че перспектива има. Надявам се системните партии, включително и "Демократична България", където има опитни политици, ще си дадат сметка, че пред държавата има два императива - да възстановим парламентарната република и заедно с това да възстановим статуса си на активен член на ЕС и НАТО и да подхванем икономиката. Това е въпрос номер едно", посочи той.

До неделя ЦИК трябва да оповести поименния състав на 49-ия парламент, след което - в понеделник или вторник решението на Централната избирателна комисия следва да бъде обнародвано в "Държавен вестник". От този момент нататък президентът Румен Радев може да свика 49-ото Народно събрание.

"Според мен е по-разумно 18-19 април, защото някои от народните представители имат несъвместимости и трябва да им се даде време да се освободят от тях", смята конституционалистът доц. Наталия Киселова.

По думите й отговорността за съставяне на правителство пада върху ГЕРБ, но те имат няколко възможности, които да предложат.

"Предполагам, че това е една от причините да не бързат да се изкажат, за да не затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии около принципни въпроси - какво да се направи не само в кратко-, но и в средносрочен план. Възможно е да излъчат контактна група от народни представители, които да говорят с колегите си от другите политически сили, защото президентът не дава заявка, че ще е активен посредник в консултациите. Необходимо е правителство, което да може да приеме бюджет и да поеме отговорности във вътрешно и външно политически план", заяви Киселова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай